Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/269

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
239
ONSDAGEN DEN 22 AUGUSTI. FÖRSTA FRÅGAN (TILLÄGG).

anträffade i närheten af Östersjön eller Mälaren eller något af de vattendrag, som söka sig dit. I förrgår, då det var fråga om stenåldern, fäste jag uppmärksamheten på den betydande mängd stensaker som är känd från Vingåkerstrakten. Det är anmärkningsvärdt, att man der icke gjordt något fynd från bronsåldern, hvaraf vi dock ej genast få draga några slutsatser, ty samma tillfällighet, som gjorde att för några år sedan inga graffynd voro kända från hela Södermanland, kan äfven vara anledning till den nu omnämnda bristen.

Vända vi oss till Uppland, så finna vi der samma förhållande som i Södermanland. En blick på kartan visar oss nämligen, att de flesta fynden från bronsåldern följa vattendraget upp till Uppsala. I närheten af denna stad och vid Sigtuna äro åtskilliga mer eller mindre betydande fynd anträffade, och detta kan vara af vigt derföre, att det visar att trakten kring Uppsala redan under bronsåldern synes hafva börjat få den stora betydelse, som den sedermera hade under jernåldern. I Roslagen äro endast några få bronsåldersfynd anträffade; det märkligaste är ett, som gjordes för några år sedan, och som Statens Historiska Museum erhållit genom herr Schürer von Waldheim. Det var ett graffynd, bestående af brända ben samt ett visserligen söndrigt men ännu mycket märkligt bronskärl. Detta är det enda nu kända graffynd från provinsens bronsålder, om jag undantager ett fynd af en spjutspets af brons och brända ben anträffadt i Ärntuna socken, norr om Uppsala. En annan trakt af Uppland, som lemnat flere fynd från denna lid, är Simtuna härad, trakten kring Örsundsån. Vi finna således i Uppland, liksom i Södermanland, att det egentligen endast är vid kusten och de stora vattendragen, som man träffar minnen från bronsåldern.

I Vestmanland är förhållandet ock enahanda. Det största och märkligaste af detta landskaps bronsåldersfynd är gjordt på Badelundsås, och detta eger särskild märkvärdighet derigenom, att nästan alla de der funna sakerna visa sig vara af främmande ursprung, införda till landet under senare delen af vår bronsålder. Under det man i Mälaretrakten af Vestmanland gjort åtskilliga fynd från nu ifrågavarande period, känner man deremot intet sådant från de öfriga två tredjedelarne af provinsen, vilka äro skogs- och bergsbygd.