Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/293

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
263
FORNLEMNINGAR I VESTKINDE SOCKEN, GOTLAND.

invändigt 11 cm. i diam. — Godset, groft och tjockt, håller 8 mm., bottnen till och med 1,1 à 1,6 cm. i genomskärning.

De brända benen, hvilka förekommo i riklig mängd, hafva alla befunnits vara ben af menniska. Endast ett af de från denna graf medförda ben är ben af kreatur, och detta var obrändt samt hittades på ett särskildt ställe, såsom ofvan angifvits.


2. Kummel, söder om kumlet 1. Diam. 22 fot, höjd 1,7 fot. Utan fördjupning i toppen, till största delen öfvervuxet. Beståndsdelarne i detta kummel voro desamma som i det första, endast att gruset här ej var så ymnigt samt att stenarne, förutom bottenstenarne, voro något större än i det förra. Bottenstenarne utgjordes här liksom i det första kumlet af såväl kalk- som kullersten. Längs med yttersta kanten af kumlets botten följde en rad af i medeltal 2 fot långa och 1,5 fot breda kalkhällar. Jemnast och tätast voro de sydvestra och norra delarne af denna rad. Inuti utgjordes bottenlagret till största delen af kullerstenar. — I midten var här, liksom i det första kumlet, endast grus. Den yta, som betäcktes af detta grus, var 6,5 och 5,5 fot i diam.

När vi hade arbetat oss ner i detta grus till 1,2 fots djup, påträffades en bädd af aska, kol och brända ben 3 à 4 fot diam., 1 fot tjock. I denna bädd hittades en jernknif, snarlik den som fanns i grafven 1, men mycket mindre, På kullerstenarne, hvilka lågo intill stället, kunde jag ej märka några spår af eld, såsom förhållandet var i det första kumlet. Det vill sålunda synas, som bålet här blifvit lagdt omedelbart på sanden, hvilket förmodande vinner stöd derutaf, att den gula bottensanden var så hopgyttrad med den svarta askbädden, att den liknade en mörkgul massa.

Jernknifven påminner närmast om fig. 267 i »Svenska fornsaker». Han är rätt väl bibehållen. Eggen oskadad. Knifven har varit flitigt begagnad, ty bladet är rätt smalt och skjuter nere emot tången ut i en stor flik. Tången är fyrkantig. Knifvens dimensioner äro så anspråkslösa, att det antagandet ligger nära till hands, att han till användning lika väl som till storlek skilt sig från den tidens vanliga knifvar, ungefär som våra pennknifvar skilja sig från våra öfriga knifvar. Längd 10 cm., största bredd 2 cm., tjocklek 3 mm.