Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/44

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
38
SVEN NILSSON.

professor Piper hans uppmärksamhet på likheten mellan denna och de Salomoniska kittelvagnarna, som beskrifvas i första Konungabokens 7:de kapitel. Derefter satte Lisch sig i förbindelse med den frejdade semitisten professor Ewald i Göttingen, som i anledning deraf har i Gesellschaft der Wissenschaften zu Göttingen 1859 s. 131—146 lemnat en noggrann öfversättning af hithörande ställe i Bibeln, hvilken vi här nedan skola meddela.

Något senare än i Meklenburg blef en dylik bronsvagn funnen i Skåne, af hvilken dock blott underredet med hjulen blifvit tillvarataget; skålen eller vasen är för alltid förlorad. Det som återstår förvaras i Statens Historiska Museum i Stockholm.

Denna skånska bronsvagn är både till storlek och form så lik den meklenburgska, som om de varit gjorda på samma verkstad och nära nog gjutna i samma former. Endast någon liten olikhet finner man.

Det är det i Skåne funna underredet, som jag här låtit afteckna med antydning af skålen, sådan hon fanns på den meklenburgska, hvilken jag sett hos Lisch, och som helt visst varit alldeles likadan på den skånska (fig. 21).

Om vi nu jemföra denna figur med den 1:sta Konungabokens 7:de kap. enligt Ewalds öfversättning förekommande beskrifningen på skålvagnarne i Salomos tempel, så finna vi en förvånande stor likhet, som icke kan vara tillfällig.

»Vers 13. Och konung Salomo sände bort och lät hämta Hiram från Tyrus. V. 14. Han var en mästare på brons; full af visdom, förstånd och konst att arbeta allehanda bronsverk. Då han kom till Salomo, gjorde han all hans verk.

Vers 27. Och han gjorde tio bronsstolar,[1] hvardera 4 alnar lång och bred och 3 alnar hög. Och hvardera stolen hade 4 bronshjul med bronsaxlar. Och uppå de fyra hörnen voro gjutna styltor, hvar emot annan stödjande under kitteln.

Vers 31. Men halsen (cylindern) midt på stolen var en aln hög och trind. V. 32. Men de fyra hjulen stodo nedan under sidorna, och axlarna åt hjulen voro vid stolen; hvart hjul var halfannan aln högt. Och voro hjulen såsom vagnshjul; och deras axlar, naf, ekrar och lötar voro alla gjutna. V. 34. Och de fyra styltor på de fyra hörnen af hvardera stolen voro ock alla fästade vid stolen...

  1. Vagnsunderreden.