Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/560

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
216
MÖTET I KALMAR, AUGUSTI 1880.

Mötets ordförande, landshöfding Edelstam förklarade nu öfverläggningarna afslutade och uttryckte mötets tack till dem, som lemnat bidrag till dessa öfverläggningar och som hållit föredrag, samt till utställarne af fornsaker.


Amanuensen Eichhorn yttrade derefter: Innan mötet åtskiljes, är det mig å Fornminnesföreningens styrelses vägnar en kär pligt att uttala ett tacksamhetens ord till den ordförande, som på ett så utmärkt sätt ledt förhandlingarna, till det samhälle, der vi samlats och som beredt oss så angenäma stunder, till de myndigheter och enskilde, som godhetsfullt upplåtit lokal för detta sammanträde, i första rummet ståthållaren å Kalmar slott, herr landshöfding Edelstam, och icke minst till de män, hvilka haft den egentliga omsorgen om mötets anordnande, hrr Gethe, Melander, Engström, Blomberg, Sundberg och Horn. Å de främmande deltagarnes vägnar tager jag mig friheten uttala den lifligaste tacksamhet för det myckna vi under dessa dagar fått se och höra, samt för de angenäma bekantskaper vi knutit, och hvilka jag hoppas icke skola med mötet upphöra.

Sedan mötets förhandlingar härmed voro afslutade, inbjödos samtlige de närvarande af landshöfdingen att från slottsvallen utanför hans enskilda våning taga utsigten i betraktande. Njutande af den herrliga utsigt öfver sundet och Öland, som härifrån erbjuder sig, och under intagande af förfriskningar tillbragte ett stort antal af mötets deltagare den vackra aftonen.




Onsdagen den 25 augusti kl. 7 på morgonen företogs en utfärd till Öland. Från landningsplatsen, Röhälla, åkte man — förbi Högsrums kyrka och de under namn af ”Odins flisor” kända, resta kalkstenshällarna — till Ismantorps borg, ett af Sveriges märkligaste fornminnen. På den vida plats, som omslutes af den ganska väl bevarade ringmuren, ser man nämligen ännu grundmurarne till boningshusen[1]. Sedan man tagit borgen närmare ögonsigte, besteg doktor Montelius en liten kulle och redogjorde i ett kort föredrag för borgens betydelse samt uppmanade till en noggrann vård om densamma.

  1. Se Sveriges historia från äldsta tid till våra dagar, 1:a delen, sid. 323, der äfven plan af borgen meddelas.