Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/77

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
71
MÅNDAGEN DEN 14 JUNI. FÖRSTA FRÅGAN.

undersökta hällristningar äro uthuggna i qvartzitsandsten, som är mycket hård. Somliga af dessa hällristningar äro nu mycket otydliga och svåra att få att framträda; de synas bäst om aftonen, då solen håller på att gå ned. Jag tror ock, att de flesta bland dem äro inhuggna och icke ingnidna.

Doktor Montelius: Jag fruktar, att herr Bruzelius något litet missförstått mitt yttrande i afseende på hjulen och inhuggningssättet. Jag sade hvad beträffar de förra, enligt hvad jag vill minnas, att man hade skäl antaga, att en mycket stor del af dem bör betraktas såsom symboler. Deraf följer naturligtvis, att jag icke bestrider hans åsigt, att det finnes några sådana figurer, som ej äro symboler. Till dem räknar jag, i likhet med honom, de hjul som förekomma på Kiviksmonumentet och Villfarastenen samt på några ställen i Bohuslän, samt äfven de som finnas på den hällristning han sjelf upptäckt. Jag anser ock, att en del af dessa figurer kunna föreställa sköldar. Man ser nämligen stundom på Bohusläns hällristningar beväpnade menniskofigurer, på hvilkas ena sida dylika cirklar förekomma. Men på många andra ställen ses sådana kretsar med kors, som bestämdt icke kunna föreställa hvarken hjul eller sköldar, och åt hvilka man ej kan gifva annan betydelse än en symbolisk. Då nu dertill kommer, att denna hjulfigur förefinnes på många andra ställen än på hällristningarna, så tror jag, att man måste fästa stor vigt vid densamma. Vi böra komma ihåg, att på en af Kiviksmonumentets stenar ses två dylika hjulliknande figurer, som der icke torde kunna tolkas så, som den siste talaren yrkat. Jag tror emellertid ej, att rektor Bruzelius är af den åsigt, att att inga af dessa figurer äro symboliska, och då äro vi ju ense i hufvudsaken. Bevisningskraften af det förhållande jag påpekat, att ett slags symboler förekomma på bronsålderns monumenter och ett annat på jernålderns, är då icke heller rubbad.

Hvad beträffar den siste talarens yttrande om konturteckningarna, så gäller derom ungefär det samma som om hjulfigurerna. Jag har ej sagt annat än att största delen af hällristningarnas bilder äro helt och hållet inhuggna eller inknackade. Jag vet väl, att t. ex. på några ställen finnas skepp, som endast äro med streck antydda, men derpå ligger ingen vigt, ty bevisningskraften beror derpå, att hällristningarna äro till största delen helt