196
handduk, hvarefter det upphänges i taket i köket, eller på ett annat varmt och torrt ställe, der det får hänga tills saltet spricker ut derpå. Då flyttas det ut i köttboden eller ett annat luftigt och svalt rum, der det får hänga några dagar; så Upphänges det åter i värmen, och flyttas sålunda flera gånger fram och åter, tills det är fullkomligt torrt och hårdt. Skulle emellertid något af späcket blifva sztilt eller härsket, afskrapas det och denna fläck ingnidea med sammanblandadt salt, peppar och mjöl. Om det behandlas på så sätt och ordentligt tillses, kan fläsket nog hålla sig i ett eller två års tid; men vill man, som eljest hederligt och upplyst folk i våra (norska) fjellbygder bruka, låta det hänga i 5—10 år, duger det ej längre till föda åt menniskor, och gömmer man det från bröllops- till silfver- eller guldbröllopsdagen, hvarpå ej exempel saknas, är detta blott ett dåraktigt slöseri- och fåfänglighetsexempel på att framställa norska grismumier.
399. Förvaring af fläsk. Kokt och torkadt fläsk och kött, medvurst, gåsbröst m. m. förvaras på mångahanda sätt, t. ex. genom att nedläggas i lårar, i malt, enris, enbär, sållad aska, stötta träkol o. s. v., men måste i så fall då och då upptagas och efterses, så att de ej mögla, luftas ett par dagar, afgnidas och nedläggas igen. För att skydda fläsket mot en liten insekt, den så kallade fläsktjufven (Dermestes lardarius), en med hårdt skal betäckt, svart med ett bredt grått bälte om lifvet utstyrd skalbagge, som lägger sina ägg deri och hvars larver sedan äta sig in i späck och fett, brukar man sy in skinkor i tygstycken. Men allt detta besvär kan man gerna spara sig, ty om man bestryker fläsket med träättika, skall både denna och hvarje annan insekt sky det.
400. Kokt fläsk. Är det mycket fett behöfver det blott föga urvattnas. 4 1⁄2 skålp. salt fläsk sättes på i 1 1⁄2 kanna vatten med 1⁄2 kanna spritärter. När det kokat en timmas tid, sönderskäres något grönsaker och rötter af hvad slag som helst och lägges i ett nät, som hänges i grytan. När de kokat tills de blifva mjuka, upptagas de, och om soppan icke blifvit nog simmig af ärterna, afredes den med litet mjöl och får koka ännu 1⁄4 timma.