Sida:Tom Sawyers äventyr 1913.djvu/303

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs
143
TRETTIOFJÄRDE KAPITLET

»Orgier? Vad är det?»

»Jag vet inte. Men rövare ha alltid orgier, och då måste vi naturligtvis ha dem också. Kom nu, Huck! Vi ha varit länge inne här, och det håller på att bli sent, tror jag. Jag är hungrig också. Vi äta och röka, när vi kommit ner i båten.»

En kort stund efteråt kommo de utkrypande i sumakbusksnåret, sågo sig försiktigt omkring, funno kusten klar och sutto snart och åto och rökte i båten. Så snart solen började sänka sig mot horisonten, lade de ut från land och begåvo sig på hemvägen. Tom rodde med rask fart uppefter stranden under den långa skymningen, glatt språkande med Huck, och lade i land kort efter mörkrets inbrott.

»Nu, Huck», sade Tom, »ta vi och gömmer pengarna på vinden till fru Douglas' vedbod, och så kommer jag dit i morgon bitti, så räknar vi dem och delar dem, och så letar vi rätt på ett ställe ute i skogen, där vi kan gömma dem säkert. Lägg dig här du nu helt lugnt och vakta hela härligheten, medan jag springer och knycker Benny Taylors dragkärra. Jag blir inte borta en minut.»

Han försvann, men kom snart tillbaka igen med kärran, lade de två påsarna på den, kastade några gamla trasor över dem och gav sig i väg, dragande kärran. Då gossarne kommo till walesarens hus, stannade de för att vila. Just som de voro i begrepp att sätta sig i rörelse igen, kom walesaren ut och sade:

»Hallå! Vem där?»

»Huck och Tom Sawyer.»

»Det var bra. Kom med mig, gossar. Man