Sida:Världsmarknaden del 1 1926.djvu/119

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

VÄRLDSMARKNADEN

svarade, att sir Fox hade räknat varenda en av dem och att han skulle mista sin plats, ifall han gav bort en enda. De kärälskliga flickorna fångade nu en fölunge i hagen och frågade mig om jag ville rida samt började att rida själva, då slutligen stalldrängen kom och drev bort dem med förfärliga eder.

Lady Crawley håller ständigt och jämt på med sin virkning. Sir Fox är alltid beskänkt varenda afton, och jag tror, att han sitter och dricker tillsammans med Horrocks, taffeltäckaren. Mr Crawley läser alltid predikningar om aftonen och är på morgonen instängd i sitt arbetsrum eller rider till Mudbury i angelägenheter, som röra orten, eller till Squashmore, där han onsdagar och fredagar predikar för bönderna.

Hundratusen tacksägelser till din kära pappa och mamma. Har din kära bror hämtat sig från den där punschen? Ack, min söta vän, hur borde icke karlarna akta sig för den stygga punschen!

Evigt din egen
Rebecka."


Vid närmare eftersinnande tror jag att det för vår kära Amalia Sedley vid Russell Square är så gott, att hon och miss Sharp äro skilda åt. Rebecka är obestridligen en kvick och lustig varelse, och de där beskrivningarna på den stackars damen, som grät över förlusten av sin skönhet, samt av herrn med "de höfärgade polisongerna och det halmfärgade håret" äro onekligen mycket pikanta och vittna om stor världskännedom. Att hon, då hon låg på knä, kunde ha tänkt på någonting bättre än på miss Horrocks' bjäfs har möjligen slagit både er och mig för huvudet, men den gode läsaren torde vara god och erinra sig, att denna berättelse har "Världsmarknaden" till titel och att världsmarknaden är ett mycket fåfängt, syndigt och dåraktigt ställe, fullt av allt slags humbug och falskhet och anspråk, och ehuru moralisten, som predikar på omslaget (ett noggrant porträtt av eder ödmjuke

111