Sida:Världsmarknaden del 1 1926.djvu/375

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

VÄRLDSMARKNADEN

Osborne väntade, och detta på ett stolt och beskyddande sätt, som om den där fisken till advokat, som hade tre gånger hans hjärna, femtio gånger hans pengar och tusen gånger hans erfarenhet, vore en ömklig stackare, som genast måste lämna alla sina bestyr för att uppvakta kaptenen så snart denne behagade. Han såg icke det föraktliga löje, som gick genom hela rummet, från förste bokhållaren till de inskrivna biträdena och från dessa till de ruggiga skrivarna och glåmiga kontorsbuden, medan han satt där och slog sin stövel med sitt ridspö och tänkte på vilken skock arma satar de där voro. De där arma satarna kände till allt som rörde hans affärer. De talade om dem vid sina ölmuggar, när de på kvällen sutto på sina värdshusklubbar tillsammans med andra bokhållare och skrivare. Ja, herregud, vad är det väl som advokaterna och deras skrivare icke veta i London? Ingenting är dolt för deras forskning, och deras vänner och förtrogna behärska i tysthet vår stad.

Kanske väntade George, då han trädde in i mr Higgs rum, att få höra att denne herre hade fått i uppdrag att komma fram med något försoningsförslag från hans far och kanske var hans stolta och kalla sätt ett tecken till det mod och den beslutsamhet han ämnade visa; men om så förhöll sig, så blev han snart tagen ur sin villfarelse, och hans stolthet möttes av en så isande köld och likgiltighet å advokatens sida, att hans resta fjädrar åter började att lägga sig. Mr Higgs låtsade att skriva på ett papper då kaptenen inträdde.

— Var god och sitt ned, sir, sade han, så ska jag genast göra upp er lilla affär. Mr Poe, vill ni vara god och taga fram de där papperen, som röra kapten Osborne, och så började han åter att skriva.

Sedan Poe hade tagit fram papperen, beräknade hans principal vad de tvåtusen punden gällde enligt dagens kurs och frågade kapten Osborne, huruvida han ville mottaga summan i en invisning på en bankir eller om han skulle skicka sin skrivare att köpa aktier eller obligationer för summan.


367