Sida:Världsmarknaden del 1 1926.djvu/407

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

VÄRLDSMARKNADEN

så när hade föranlett deras första tvist, det vill säga, George grälade häftigt på sin hustru för hennes tydliga obenägenhet att gå dit samt för det stolta och högtidliga sätt, varpå hon betedde sig mot sin gamla vän, mrs Crawley, och Amalia yttrade icke ett ord till svar; men var, med sin mans ögon fästa på sig och hånad av Rebecka, såsom hon tyckte sig känna, om möjligt ännu mera blyg och tafatt vid det andra besök hon gjorde mrs Crawley, än hon hade varit vid det första.

Rebecka var naturligtvis dubbelt vänlig och öm och ville icke på minsta sätt taga någon notis om sin väns köld.

— Jag tror att Amalia blivit stoltare sedan hennes far gjorde — efter mr Sedleys olycka, sade Rebecka, välvilligt mildrande uttrycket för Georges öron. Då vi voro i Brighton, trodde jag sannerligen att hon gjorde mig den äran att vara svartsjuk på mig, och nu tror jag att hon tagit anstöt av att Rawdon och jag och generalen bo tillsammans. Men, herregud, hur skulle vi med våra små tillgångar kunna leva, om vi icke hade en vän, som delade utgifterna? Och tror ni inte att Rawdon är stor nog för att taga vara på min heder? Men jag är Amalia mycket förbunden, ja mycket, sade mrs Rawdon.

— Bah, svartsjuka! svarade George. Alla fruntimmer äro svartsjuka.

— Ja, och alla karlar också. Var ni kanske inte svartsjuk på general Tufto och generalen på er den där kvällen på operan? Ja, min själ var han inte färdig att äta upp mig livs levande för att jag gick med er och gjorde er dåraktiga lilla hustru ett besök, liksom om jag för ett öre frågade efter någondera av er, sade mrs Crawley med en knyck på nacken. Vilja ni stanna och äta middag här? Dragonen spisar middag tillsammans med sin chef. Stora nyheter äro i svang. Det påstås att fransmännen ha gått över gränsen. Vi skola ha en liten stilla middag.

George antog bjudningen, ehuru hans hustru icke mådde rätt väl. De hade icke varit gifta i fulla sex

399