Sida:Världsmarknaden del 1 1926.djvu/47

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

VÄRLDSMARKNADEN

— Jag borde ha erinrat mig pepparn, som prinsessan av Persien lägger i gräddtårtorna i Tusen och en natt. Bruka ni lägga cayenne i edra gräddtårtor i Indien?

Gamle Sedley började att skratta och tyckte att Rebecka var en glad och godlynt flicka. Josef sade helt enkelt:

— Gräddtårtor, miss? Vår grädde är mycket dålig i Bengalen. Vi begagna vanligen getmjölk, och min själ har jag inte lärt mig att föredraga den.

— Nu tror jag inte att ni tycker om allt som kommer från Indien, miss Sharp? sade den gamle herrn; men då damerna hade stigit upp från bordet, sade den slipade gamle räven till sin son: Akta dig, Joe, den där flickan lägger an på dig.

— Bah! Dumheter! sade Josef, högeligen smickrad. Jag erinrar mig, sir, att det fanns en flicka i Dumdum, en dotter av Cutler vid artilleriet och senare gift med Lance, doktorn, som riktigt lade ut sina krokar för mig — för mig och Mulligatawney — vilken jag omnämnde för er före middagen — en satans präktig pojke, den Mulligatawney — han är fredsdomare i Budgebudge och är säker om att inom fem år komma i rådet. Nå väl, sir, artilleriet gav en bal, och Quintin vid kungliga fjortonde sade till mig: "Sedley", sa han, "jag parerar tretton mot tio att Sofi Cutler fångar antingen dig eller Mulligatawney innan regntiden börjar." "Topp!" sa jag, och fördöme mig, sir — det här röda vinet är mycket gott. Är det Adamsons eller Carbonells tappning?

En lätt snarkning var det enda svaret: den hedervärde penningmäklaren sov, och så gick återstoden av Josefs historia förlorad för den dagen. Men Josef är alltid mycket språksam i karlsällskap och har berättat denna intressanta historia många dussin gånger för sin apotekare, doktor Gollop, då denne kommer för att förfråga sig om leveråkomman och merkurialpillerna.

Som Josef Sedley var sjuklig, inskränkte han sig till en butelj rött vin jämte den madeira han hade intagit under middagen, varförutan han expedierade ett par tall-

39