Sida:Världsmarknaden del 1 1926.djvu/483

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

VÄRLDSMARKNADEN

rätta henne om allt och mer än allt som tilldrog sig i miss Crawleys hus i Brighton. Fox kom dit alltmera ofta, varemot han icke på flera månader visade sig på herrgården, där hans avskyvärde gamle far helt och hållet överlämnade sig åt rom och vatten och den Horrockska familjens förhatliga sällskap. Fox framgång gjorde kyrkoherdefamiljen ursinnig, och mrs Bute ångrade mera än någonsin sitt svåra fel i att såra miss Briggs och i att vara så högfärdig och snål mot Bowls och Firkin, att hon nu icke hade en enda person i miss Crawleys hus, som lämnade henne underrättelser om det som försiggick därstädes.

— Det var alltsammans Butes nyckelben, envisades hon att säga; om det inte hade blivit avbrutet, skulle jag aldrig ha lämnat henne. Jag är en martyr för min plikt och för din oprästerliga vana att jaga, Bute.

— Bah! jaga! inföll pastorn. Det var du som skrämde henne, Barbara. Du har ett gott huvud, men ett tusan så svårt lynne och snål som själva hin är du om styvern.

— Om jag inte hade sparat på styvern, så hade du vid det här laget suttit i bysättningshäktet, min kära Bute.

— Ja, jag vet att jag skulle ha gjort det, min vän, svarade pastorn godmodigt och tröstade sig med ett stort glas portvin.

— Jag undrar vad i all världen hon kan finna hos den där narren, Fox Crawley? fortfor han. Han har inte så pass mycket ruter i sig att han kan säga "bu" åt en ko. Jag kommer ihåg då Rawdon, som ändå alltid är en karl, brukade piska honom runtomkring stallväggarna, som om han varit en snurra, och Fox sprang grinande hem till sin mamma! Vilken som helst av mina pojkar skulle kunna klå honom med bara en hand. James säger, att man ännu minns honom i Oxford under namn av miss Crawley — det eländiga kräket. Vet du vad, Barbara! fortfor han efter en stunds tystnad. Jag tycker, att det vore bäst att skicka James över till Brighton för att se, om han kan göra någonting med gumman. Han är nära att taga sin examen, som du vet. Han har bara blivit kuggad två

475