Sida:Världsmarknaden del 2 1926.djvu/168

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

WILLIAM M. THACKERAY

åt golfen och Capri och Vesuvius framför den dystra åsynen av muren vid Gaunt Square.

Några tjugutal alnar nedåt Nya Gaunt Street (och ledande till Gauntstallarna) ser man en liten bakport, som man knappast skulle kunna skilja från de andra stallportarna. Men mången liten täckt vagn har stannat vid denna port, såsom min sagesman (lille Tom Spejare, som känner allting och som visat mig stället) har berättat mig. — Prinsen och Perdita ha gått in och ut genom denna dörr, sir, har han ofta berättat mig, och Marianne Clarke har trätt in här tillsammans med hertigen av —. Den leder till lord Steynes ryktbara petits appartements — av vilka ett är helt och hållet inrett med elfenben och vitt siden och ett annat i ebenholts och svart sammet, och där är ett litet bankettrum, till vilket idén är hämtad från Sallustius' hus i Pompeji och som är målat av Carway — ett litet privat kök, i vilket varje kastrull var av silver och alla spetten voro av guld. Det var där som Egalité Orleans stekte rapphöns om natten, då han och markisen av Steyne vunno hundratusen pund sterling på l'hombre av en hög personlighet. Hälften av denna summa gick åt till franska revolutionen, och den andra hälften till att köpa lord Gaunts markisat och strumpebandsorden.

Utom detta sitt palats i staden har markisen borgar och palats i olika delar av de tre konungarikena, på vilka man kan läsa beskrivningarna i varenda resehandbok — Castle Strongbow med dess skogar, vid Shannons strand, Gaunt Castle i Carmarthenshire, där Richard II togs till fånga — Gauntly Hall i Yorkshire, där jag hört att det skall finnas tvåhundra silvertekannor att begagna vid frukosten åt husets gäster samt med allt annat i samma stil — samt Stillbrook i Hampshire, som var mylords farm, ett enkelt och tarvligt residens, vars underbara möbler vi alla minnas från den där auktionen, som hölls vid mylords död.

Markisinnan av Steyne var av den ryktbara och gamla Caerlyonsätten, markisen av Camelot, som bibehållit den gamla tron alltsedan omvändelsen av den vördnadsvärde

162