Sida:Världsmarknaden del 2 1926.djvu/196

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

WILLIAM M. THACKERAY

ett helt års inkomst för att röna en sådan ära av dessa förnäma damer. Mrs Frederick Bullock till exempel skulle ha gått på sina knän från May Fair till Lombard Street, om lady Steyne och lady Gaunt hade väntat henne där för att resa henne upp och säga: — Kom till oss nästa fredag! icke till en av de stora och allmänna kalasen och balerna i Gaunt House, dit envar gick, utan till en av de där exklusiva, mystiska, förtjusande tillställningarna, till vilka det var ett privilegium, en ära och en riktig välsignelse att bli bjuden.

Sträng, fläckfri och skön, intog lady Gaunt en av de förnämsta platserna på världsmarknaden. Den utmärkta artighet, varmed lord Steyne behandlade henne, förtjusade envar, som var vittne till hans uppförande, och fick även den strängaste kritiker att medgiva, att han var en fulländad gentleman och att han åtminstone hade hjärtat på rätta stället.

Damerna i Gaunt House kallade lady Bareacres till sitt bistånd för att slå den gemensamma fienden. En av lady Gaunts vagnar for till Hill Street för att hämta hennes nåds mor, vars samtliga ekipage voro i fordringsägarnas händer, ja, det berättades till och med, att själva hennes juveler och garderob befunno sig i dessa obevekliga israeliters klor. Bareacres Castle var ävenledes deras, detta stolta herresäte med alla dess dyrbara tavlor och möbler och konstsaker: utsökta tavlor av Van Dyke och Reynold, porträtt av Lawrence, vackra och granna och slickade och för trettio år sedan ansedda lika kostbara som något arbete av ett verkligt snille, Canovas makalösa dansande nymf, för vilken lady Bareacres hade suttit i sin ungdom — lady Bareacres, som då lyste och strålade av skönhet, rikedom och hög samhällsställning, men som nu var en gammal tandlös och skallig gumma, så att säga, endast en trasa av en fordom präktig galadräkt. Hennes herre och man, som samtidigt målades av Lawrence, svängande en sabel framför Bareacres Castle och klädd i sin uniform såsom överste vid Thistlewoods frivilliga kavalleri, var nu en skrumpen och mager gubbe i över-

190