Sida:Världsmarknaden del 2 1926.djvu/300

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

WILLIAM M. THACKERAY

sig av sin unge herres frikostighet och tacksamhet för de nöjen, i vilka betjänten invigde honom.

En ryktbar skräddare från den eleganta delen av staden — mr Osborne förklarade att han icke ville ha lappskräddarna och fuskarna i City att göra kläder åt gossen, ehuru de voro tillräckligt goda åt honom själv — tillkallades för att pryda lille Georges person och tillsades att icke spara några kostnader. På grund härav gav mr Woolsey vid Conduit Street lösa tyglar åt sin fantasi och skickade hem till den unge herrn en sådan massa eleganta västar och byxor och jackor, att de hade kunnat räcka till att utrusta en hel skola av små sprättar. Unge George hade små vita västar till eftermiddagsvisiter och små silkessammetsvästar till middagstoalett samt en allra som näpnaste lilla nattrock av schaltyg, i vilken han såg ut som en äkta och veritabel liten herre. Han klädde sig till middagen varje dag, "som en riktig West Endsprätt", som hans farfar anmärkte, och en av domestikerna ställdes till hans särskilda tjänst, hjälpte honom att kläda sig, infann sig, då han ringde på klockan, och bar alltid till honom hans brev på en silverbricka.

George plägade efter frukosten sitta i länstolen i matsalen och läsa "Morning Post", alldeles som en stor, fullvuxen person. — Han svär och domderar som en hel karl! plägade tjänarna utropa, förtjusta över hans brådmogenhet, och dessa, som kommo ihåg kaptenen, hans far, förklarade, att master George var sin pappa ända upp i dagen. Han gjorde huset livligt genom sin raskhet, sina befallningar, sitt gräl och sin godlynthet.

Georges uppfostran anförtroddes åt en lärd herre, som bodde i grannskapet, en herre, som "beredde unga adelsmän och gentlemän till akademien, senaten och de lärda yrkena, vars system icke omfattade en förnedrande kroppslig aga, vilken ännu tillämpades i de gamla undervisningsanstalterna, och i vars familj lärjungarna skulle finna en förfinad societets behag och hela ett hems förtroende och ömhet". Det var på detta sätt som hans ärevördighet Lawrence Veal vid Heart Street, huskaplan åt

294