Sida:Världsmarknaden del 2 1926.djvu/365

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

VÄRLDSMARKNADEN

terade den förvånade lilla kvinnan i anledning av den utomordentliga sensation hon hade väckt i teatersalongen och sökte blända Dobbin genom att tala om det sista kriget och om den Pumpernickelska truppavdelningens bedrifter under arvfurstens, den nuvarande hertigens, befäl.

Lord Tapeworm, som hade ärvt icke litet av sin familjs galanteri, levde i den lyckliga tro, att nästan vartenda fruntimmer, på vilket han kastade en vänlig blick, var förälskat i honom, och lämnade nu Amalia i full övertygelse om att han genom sin kvickhet och sina behag hade slagit en stor bula på hennes hjärta, samt gick hem för att skriva en liten biljett till henne. Hon var emellertid icke bländad, men däremot tämligen förbryllad av hans inställsamma krumbukter, hans parfymerade kambriksnäsduk och hans lackerade stövlar med höga klackar. Hon förstod icke hälften av de komplimanger han sade henne, hon hade ännu aldrig, i sin ringa erfarenhet av mankönet, påträffat en fruntimmerskarl till yrket och undrade över mylord, om hon också icke beundrade honom. Josef däremot var förtjust ända över öronen.

— Så vänligt av hans härlighet att lova att skicka mig sin läkare! sade han. Kirsch, bär våra kort direkt till greve von Schlüsselback och hälsa och säg att majoren och jag så fort som möjligt skola ha den äran att göra vår uppvaktning på hovet! Lägg fram min uniform, Kirsch — bådas våra uniformer! Det är en artighet, som varje engelsman borde visa de länder han besöker, att uppvakta suveränerna i dessa länder, likaväl som sitt eget lands representanter.

Då Tapeworms läkare, doktor von Glauber, livmedikus åt hans höghet hertigen, anlände, övertygade han snart Josef att de Pumpernickelska mineralkällorna och doktorns särskilda behandling ofelbarligen skulle återställa vår indiske vän till ungdom och smärthet.

— Förlidet år, sade han, kom hit en engelsk general, dubbelt så tjock som ni, och efter tre månaders förlopp sände jag honom tillbaka hem riktigt tunn och smal, och

359