Sida:Världsmarknaden del 2 1926.djvu/390

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

WILLIAM M. THACKERAY

verkligen en madame de Rawdon, som gav en musikalisk matiné i Wildbad, ackompanjerad av herr Spoff, förste pianist hos hospodaren av Valakiet, och min lille vän Tom Spejare, som känner alla människor och rest överallt, plägade alltid förklara att han var i Strassburg år 1830, då en viss madame Rebecque uppträdde i "Vita Frun" och gav anledning till en förskräcklig uppståndelse på teatern därstädes. Hon blev utvisslad av åhörarna dels till följd av sin egen oförmåga, men huvudsakligen på grund av det olämpliga bifall, som ägnades henne av några personer på parkett, där garnisonsofficerarna hade sina platser, och mr Spejare var alldeles övertygad att den ifrågavarande olyckliga debutanten icke var någon annan än mrs Rawdon Crawley.

Hon var i själva verket intet annat än en stackars kringflackande varelse utan någon fast botten att stå på. Då hon fick pengar, spelade hon, då hon hade spelat bort dem, måste hon taga sin tillflykt till knep för att leva, och vem vet väl genom vilka medel hon lyckades göra det? Det berättas att hon en gång hade blivit sedd i Petersburg, men helt huvudstupa blivit av polisen förpassad från denna huvudstad, vadan det icke gärna kan vara någon sanning i ryktet om att hon senare var rysk spion i Töplitz eller Wien. Jag har fått höra att hon i Paris hade upptäckt en släkting, en icke mindre person än hennes mormor, som dock icke var någon Montmorency, utan en ohygglig gammal logevakterska i en teater vid bulevarden. Mötet dem emellan måste ha varit bra rörande, men vi kunna icke meddela några bestämda detaljer rörande nämnda händelse.

I Rom hände det en gång att madame de Rawdons kvartal nyss hade blivit inbetalt hos den förnämste bankiren därstädes, och som envar, som hade ett saldo av mer än femhundra scudi, inbjöds till de baler, som handelsfurstarna därstädes gåvo under vintern, fick Becky även äran att erhålla ett bjudningskort och uppträdde på en av fursten och furstinnan Polonias lysande tillställningar. Furstinnan var av huset Pompilius och

384