Sida:Världsmarknaden del 2 1926.djvu/396

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

WILLIAM M. THACKERAY

markis av Steyne, greve av Gaunt och Gaunt Castle, viscount Helborough, baron Pitchley och Grillsby, riddare av den högförnäma Strumpebandsorden, av spanska Gyllene Skinnets orden, etc. etc. etc. — avled efter åtskilliga slaganfall, framkallade, efter vad tidningarna påstodo, av det djupa intryck, som den gamla franska monarkiens störtande gjorde på hans härlighets känslor.

En vältalig lista på hans dygder, hans prakt, hans talanger och hans goda gärningar trycktes i en veckotidning. Hans kropp begrovs i Neapel, och hans hjärta — detta hjärta, som alltid klappade av varje ädel och högsinnad rörelse — fördes i en silverurna tillbaka till Gaunt Castle. — I honom, sade mr Wagg, ha de fattiga och de sköna konsterna förlorat en välvillig beskyddare, societeten en av sina mest lysande prydnader och England en av sina yppersta patrioter och statsmän, etc. etc.

Hans testamente blev överklagat, och ett försök gjordes att avtvinga madame de Belladonna den ryktbara diamant, benämnd "Judeögat", som hans härlighet alltid bar på sitt pekfinger och som hon sades ha tagit därifrån efter hans beklagliga frånfälle. Men hans förtrogne vän och tjänare, monsieur Fiche, vittnade att ringen hade blivit skänkt åt besagda madame de Belladonna två dagar före markisens död, ävensom de banknoter, juveler, neapolitanska och franska obligationer etc., som funnos i hans härlighets sekretär och som hans arvingar ville beröva denna förorättade dam.


390