Sida:Vår vän Anne 1910.djvu/87

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

I skolsalen.

styggaste de någonsin gjort. De äldre stodo inte till att övertala, men de små berättade helt uppriktigt om sina påhitt. Eliza Bell hade ’tuttat på’ sin mosters valk. På tillfrågan om hon gjorde det med flit, svarade hon ’inte riktigt’. Hon satte bara en tändsticka till ena ändan för att se, om det skulle brinna, och då blossade alltsamman upp i ett huj … Ernerson Gillis hade köpt ’tegelstenar’[1] för de tio cents han hade fått att lägga i kollekten i kyrkan. Annetta Bells värsta brott var att hon ’ätit blåbär, som växte på kyrkogården’. Willie White hade åkt utför svinhusets tak sju gånger med sina söndagsbyxor på sig. ’Till straff fick jag gå med lappade byxor i söndagsskolan hela sommaren, och när man får straff för nånting, så behöver man inte ångra det’, förklarade Willie.

Jag önskar jag kunde visa dig några av deras uppsatser — jag skall för resten sända dig ett par stycken i avskrift. I förra veckan sade jag till fjärde klassen, att de skulle få skriva brev till mig om vadhelst de själva ville. Jag föreslog, att de ju kunde berätta för mig om något ställe, som de hade besökt eller någon märklig person eller sak, som de hade sett. De skulle skriva breven på ordentligt brevpapper, lägga in dem i ett kuvert, som de sedan förseglade och försedde med min adress, alltsamman utan hjälp av någon äldre.

I fredags morse fann jag en hög med. brev på min pulpet, och samma afton gjorde jag på nytt den erfarenheten, att undervisning i sanning medför mödans belöning. Dessa, ’uppsatser’ ha gottgjort mycket. Här har du Ned Clays med originalets stavning och vändningar troget bibehållna:

’Till vår Skolfröken Shirley,  
  grön Kulla  
  Canada.

Om fåglar.

Snella Fröken jag tror att jag skall skriva en uppsats åt fröken om Fåglar. Fåglar är mycket nyttiga jur. Min Katt fångar fåglar. Han heter William men min Pappa kallar honom Misse. Han

  1. Stora röda karameller med bränd mandel uti.

79