Hoppa till innehållet

Sida:Wärend och Wirdarne del 2.djvu/340

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
331
§ 182. Folket. Lands-tinget. Konungen.

Lands-tinget hade således, i likhet med häradstinget, en nämnd af tolf åldermän eller höfdingar, valda ur landets anseddaste ätter, på samma sätt som vi ännu långt derefter finna föreskrifvet i lands-lagen, att Lagmannen skulle komma till konunga-val å Mora ting med tolf män, vittra och snälla, tagna med samtycke af alla som i lagsagan voro boandes.

Under medeltiden flyttades det gamla wärendska lands-tinget ifrån Inglinge-hög till Wexiö by, och kon. Christoffers lands-lag påbjuder uttryckligen, att Räffst- eller Lands-ting skall hållas för Tiohärad, i Wexiö, dagen efter S. Sigfrids dag om vintren. Den ännu bibehållna Sigfridsmesso-marknad i Wexiö är således en medeltids-qvarlefva af det fordna allmänna lands-tinget i Tiohärad. För öfrigt omtalas åtskilliga af dessa ting i våra äldre urkunder, såsom lands-tingen af år 1414, 1542 och 1545. Domböckerna visa ock, att ännu på 1600-talet var lands-sed, att vid Sigfridsmessan, d. 15 Febr., på Wexiö rådstufva publicera och för den samlade menigheten uppläsa konungens bref, påbud och mandater.

Den stam-höfding, som i en aflägsen, för-historisk tid sammankallade Virda-folket till lands-ting, som förrättade det högtidliga blot-offret och ledde de offentliga förhandlingarne, helsades i Wärend, såsom i andra gamla gotiska folk-länder, med heders-namnet Konung. Minnet af detta uråldriga konungadöme har, efter så många århundradens förlopp, ännu icke hunnit utdö i landets sägner. Wärends-bönderna visste således på Rudbecks tid förtälja