Hoppa till innehållet

Sida:Wallmark Forvaltningen 1809-1838.djvu/318

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
242
K. M. Berättelse t. 1828 o. 1829 årens Riksmöte.

dersåter, hvilka, såsom matroser, eller i annan egenskap, tillhört ettdera Rikets i det andras hamnar vistande skepp, men derifrån afvikit. Äfvenledes har med Hans Maj:t Kejsaren af Ryssland en överenskommelse blifvit afslutad[1], rörande grunderna för förbrytares och lösdrifvares ömsesidiga utleverering och återsändande från det ena Riket till det andra.

Jus detractus upphäfd imellan Sverige, Ryssland, Preussen och Nederländerna.

Sedan sista Riksdag har, genom särskilt träffade öfverenskommelser, den så kallade Jus detractus blifvit ömsesidigt upphäfd imellan Sveriges Rike, samt Ryssland, Preussen och Nederländerna[2].

Att närmare och närmare befästa föreningsbandet imellan den Nordiska Halföns tvenne folk, har utgjort ett hufvudsakligt foremål för Kongl. Maj:ts faderliga omsorger och kraftfulla bemödanden. Med förtroende till Regeringen och till hvarannan, skola Sveriges och Norriges inbyggare broderligen fortgå på den bana, som ensam kan leda dem till en varaktig lycka, samt försäkra deras inre lugn och framtida sjelfbestånd.

Kongl. Maj:t går nu att för Rikets Ständer närmare utveckla de åtgärder, som i den inre Styrelsens särskilta grenar blifvit vidtagna.

  1. Den 30 Maj 1828.
  2. Kongl. Kansli-Styrelsens Kungörelse den 16 och 23 Februari 1828.