Sida:Zätterbloms och annat hyggligt folk.djvu/137

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

KONTROVERSEN.

Hr Zätterblom var vid ett rätt dåligt humör efter det ganska långa meningsutbyte han haft med sin fru om kvinnans likställighet med mannen.

— Ja, kära Jakob, sade fru Zätterblom, som haft öfvertaget i diskussionen, triumferande, det är inte lönt du sätter dig på tvären, ty utvecklingen går ändå med oemotståndlig makt hän mot kvinnans likställighet. Jag har nu i två timmars tid hopat bevisen omkring dig, och du har inte kunnat gendrifva ett enda. Du har inte kunnat ge ett ordentligt svar på någon af mina framställda frågor, utan har bara hackat och hackat och inte fått fram ett enda begripligt ord — så dålig har den dåliga sak du försvarat varit. Och för att ge dig ännu ett bevis till de tusen jag förut lämnat, kan jag berätta för dig, att det här i tidningen står, att de norska damerna börjat åka skidor i byxor. Hvad säger du om det då?

— Åka de skidor i byxor?? upprepade hr Zätterblom med vänligt intresse. Det var kuriöst. Och kan det vara något nöje? Hvarför åka de inte som annat folk i backar och stup??

— Det är ju det jag säger, att de göra, afbröt fru Zätterblom nervöst. Så här sade jag: De norska damerna åka skidor klädda i byxor.

— Jag fattar inte din mening, förklarade hr Zätterblom med hjärtlig vänlighet, fastän jag gör mitt allra