Hoppa till innehållet

Stockholm, Del 3 (Elers 1801)/Kap 505

Från Wikisource, det fria biblioteket.

[ 280 ]

V.
Brand-Signaler.

Om Brand-signalerne i Stockholm, är sedan 1728 följande till i ackt tagande förordnadt:

1. När mörkt är, skall på Skeppsholmen skjutas af svåra stycken, om det brinner i Staden, 4 skått; för Norremalm, Ladugårdslandet och Kungsholmen 3 skått, för Södermalm 2 skått, och det 2:ne gångar efter hvarannan; dock så att en liten stund lämnas deremellan. Jämväl skall om natten när mörkt är, både på Skeppsholmen och Brunkeberg, uphissas på hvart ställe, på en hög flaggstång, äfven så många lanternor; men uppkommer vådelden om dagen; så hissas i stället för lycktorne, på berörde ställen flaggor; för Staden en röd, för Norremalm en blå, och för Södermalm en hvit. (K. M. Interims Reglem. d. 18 Dec. 1728).

2. När elden är lös på sjelfva Norremalm nattetid, blifver på Brunkeberg och Skeppsholmen 3 lycktor jämt öfver hvarandra upphissade; men 3:ne lycktor i bredden satte, betyda eldsvåda å Ladugårdslandet, och 3:ne uti trekant, eller 2 öfver och den tredje under, för Kungsholmen; hvaremot om da[ 281 ]gen komma att upphissas, för Norremalm en blå flagga, för Ladugårdslandet 2 blå vimplar samt för Kungsholmen en vimpel af samma färg; men med klämtning och styckeskått efter vanligheten (Public. d. 12 Dec. 1729).

3. Klämtningarne för eld, ske uti alla torn i Staden, (Riddarholmen undantagandes) för Staden 4 slag, Norremalm, Ladugårdslandet och Kungsholmen 3, och för Södermalm 2 slag. När sot brinner i skorsten, 1 slag allenast, i den församling sotet brinner. (Förord. för Tornväcktare d. 8 Maji 1732).

4. Vid tvänne eldar på en gång och på särskildte ställen, gifves tecken med största klockan för den elden, som är Tornväcktaren närmast och med nästa klocka i ordningen, för den andra elden; hvardera med sina förordnade slag. (ibid.)

5. För den delen af Djurgården hvarest Gallere-Material-gården är och de nyligen uppbyggde Galere-skjulen, hissas när elden der är lös, på Skeppsholmen och Brunkeberg, om dagen en gul flagga och om natten 5 lysande lanternor, jämt öfver hvarandra hängande. På Skeppsholmen lossas 5 svåra skått, 2 gångar och i alla Kyrkor klämtas 5 slag. Vid Gallere-skjulen gifves signal med flagg och lyktor som nämt är, och ett skått af ett trepundigt stycke, til rättelse för vackten på Skeppsholmen (Public. d. 18 Febr. 1756).

6. En förnyad författning gjordes d. 8 Jan. 1793 om Brandsignalerne; hvarutinnan såsom något nytt stadgades; att 7 skått vore en signal, till hela Garnizons församlande. Detta skedde i anseende till någre förmärkte uproriske anläggningar, som i Hufvud-Staden på någon tid, vunnit insteg; som orden i Kundg. lyda.

[ 282 ]7. Stockholms Brandsignaler enligt förordningen d. 12 Dec. 1728[1], finnes aftagne på den i koppar stuckne Charta, öfver Stockholm, med dess Malmar och Förstäder, som utvisar strändernes anläggning, sådan som den af K. M. blifvit fastställd. d. 1 Juli 1751.

8. Brunkebergs Brandsignaler förflyttades 1769 till Clarae Kyrko-torn, (Kundg. d. 29 Apr. 1769). Brunkeberg var då redan så medtagit, till hamnars, gators och torgs fyllning och uphöjning, att vackttornet derstädes måste borttagas.


  1. Bör vara d. 18 Dec. 1728, som på Chartan icke blifvit observerat.