Hoppa till innehållet

Umeå universitet digitaliserar på begäran

Som jag trodde alltså. Då kan vi konstatera att det finns ett komplement till Wikisource, Runeberg och Gutenberg. Inte fullödigt eftersom UUB anser att de äger texterna i sina hyllor och vill styra hur läsarna ska använda dem. Vi får väl invänta att de tar sig en diskussionsrunda till. Min syn är ju att de skattefinansierade offentliga biblioteken inte har någon som helst rätt att utöver skatterna belägga finansiärerna med ytterligare pålagor i form av avgifter eller begränsningar i användade av texterna. (Jämför med s.k. icke-monetära handelshinder för att skydda egen industri mot konkurrens.)

IP78696 oktober 2010 kl. 06.35

Hade det varit verk som varit skyddade av upphovsrätt så hade biblioteket varit skyldigt att överföra hela summan de fått, utan avdrag, till upphovsmannen.

Frågan är om UUB hävdar att de skapat en fotografisk bild som är skyddad i 50 år?

Lavallen6 oktober 2010 kl. 09.08

Upphovsrätten har upphört. Böckerna inköpta för skattemedel eller skänkta av olika givare till UUB, som är ett offentligt ägt bibliotek. Det skattefinansieras i princip i sin helhet vad det gäller fasta och löpande kostnader. Jag är tveksam till att det finns privat anställda bibliotekarier där, som på ENSKILDS bekostnad utför scanningen av dessa böcker. I så fall bör ju UBB få betalt för att deras personal utnyttjas av det enskilda företaget, för att på bibliotekets arbetstid ägna sig åt denna avfotografering och uppladdning av offentlig egendom. Kanske kan vara en lönsam näring för enskilt verksamma bibliotekskompetenta. Men det är faktiskt UBB som lagt upp den allmänna egendomen. Jag tror att Litteraturbanken och Svenska Akademin har gjort motsvarande blockeringar av texter de lagt upp "för läsning". Bäst jag läser de där protokollen nu : )

IP78696 oktober 2010 kl. 16.25

Att saker är skattefinansierade gör inte saker fria i den här bananrepubliken vi bor i.

Lavallen6 oktober 2010 kl. 16.30

Nu har jag läst protokollen för 2009-10. Sen tittade jag in på denna sida [1], som visar att man politiskt är tämligen klara över att det i ett alltid bistert ekonomiskt klimat är frestande att försöka tjäna lite till. "Banan"-presidenterna har varit förutseende : ). KB är tydligt medvetna om sitt nationella ansvar. WP nämns en gång. SRC ingen gång. Linköping tycks inte finnas på kartan och saknas gör Projekt Runeberg där. Inte heller nämns Gutenberg, men Google är så pass stort, att det omnämns en gång. I flera fall upprepas samma texter och tankar i protokoll efter protokoll. Särskilt då om vikten av forskarperspektiv. Det är väl det enda jag sätter ?-tecken för. Inte har väl alla hjälpt till att bygga upp dessa bibliotek enbart för forskarnas behov?

IP78696 oktober 2010 kl. 17.09

"För att avgifter ska kunna tas ut ska verksamheten vara av mindre omfattning." - Ja, det här är nog en "mindre omfattning". Kostnaderna för att prenumerera på veteskapliga tidskrifter är enorma, och där jag jobbade ett tag så tog UB betalt av forskarna internt för att ta hem dessa tidskrifter.

Lavallen6 oktober 2010 kl. 17.45

Så gör man fortfarande väl? Debiterar de forskande institutionerna och inte de enskilda forskarna privat utan på deras forskningsanslag. Det rör dock inte src så mycket eftersom det är yngre tidskrifter och ändå upphovsskyddat. YMER finns på Runeberg, där mycket är inscannat men ej korrekturläst. Kanske något för src? YMER

IP78696 oktober 2010 kl. 18.09

Vetenskapliga avhandlingar, artiklar och dylikt har jag funderat på om vi skulle ha intresse att få hit. Hos ENWS har jag sett sådant material. De paper som beskriver Michelsons experiment finns tex där.

Hittills har vi väl här bara Index:S. Barthelemy under svenskt välde.djvu, men det är väl som med allt annat. Det behövs tid, tid och tid för att korrläsa, en bristvara. Jag har redan ett antal påbörjade projekt.

Lavallen6 oktober 2010 kl. 18.22

(Vet inte hur jag ska få bredd på texten här).

Är Michelsons engelska text original? Finns den översatt till svenska? För inte ska vi väl översätta?

Högströms text borde vi ju få klar! Det är ju det här med tiden förstås. Såg att Libris inte tagit upp src:s exemplar som en e-resurs. Tycker jag att de bör göra, för att undvika dubbleringar på nätet.

IP78696 oktober 2010 kl. 18.57