Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/754

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
344
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.

häradshövdingföreningen framställda anmärkningen, nämndeman uteslutits. Nämndeman skall sålunda, i den mån ämbetsansvar för honom icke är uteslutet till följd av den särskilda regeln att endast nämnd som överröstar domaren svarar för sin dom, vara underkastad fullständigt ämbetsansvar (jfr nya rättegångsbalken 16: 7 och 29: 7). I fråga om det partiella ämbetsansvarets innehåll har jag icke funnit anledning frångå vad kommittén förordat. Då det torde vara förenat med praktiska olägenheter att döma valda förtroendemän till suspension, har jag emellertid upptagit ett särskilt stadgande häremot beträffande dem som äro underkastade partiellt arbetsansvar (jfr vad som anförts under 2: 15 i departementsförslaget).

Slutligen har i paragrafens tredje stycke upptagits en bestämmelse, att om den, som är anställd vid av Konungen stadfästad, för allmän samfärdsel avsedd inrättning, åsidosätter vad honom ålegat till förekommande av olyckshändelse, skall gälla vad i 5 och 7 §§ stadgas. Härigenom har tillgodosetts behovet att tills vidare bibehålla motsvarighet till gällande lags stadganden i 25: 15 och 25: 22 andra stycket.


12 §.

Enligt 8 § i kommittéförslaget må ämbetsmans allmänna brott varigenom han åsidosatt sin tjänsteplikt städse åtalas av allmän åklagare.


Såsom vid 5 § i departementsförslaget erinrats har hovrätten över Skåne och Blekinge framställt anmärkning mot att denna åtalsregel upptagits i samma mening som en straffbestämmelse.


Departementschefen.På grund av den framställda anmärkningen har bestämmelsen om att brott varigenom gärningsmannen åsidosatt sin tjänsteplikt alltid hör under allmänt åtal flyttats till nu förevarande paragraf.

I motiven till det i paragrafen om brott mot tystnadsplikt gjorda förbehållet för det fall att gärningen vore särskilt belagd med straff har kommittén uttalat, att därav följde att den i specialstraffrättsliga bestämmelser om brott mot tystnadsplikt flerstädes uppställda åtalsbegränsningen, enligt vilken allmänt åtal berodde av målsägandes angivelse, komme att fortbestå. En erinran om att sådana åtalsbegränsningar skola gälla även mot huvudregeln i nu förevarande paragraf synes mig erforderlig och har därför tillagts som en andra punkt i paragrafen.


13 §.

I 2: 17 i kommittéförslaget har upptagits ett stadgande, att om den som blivit till straff dömd före domen blivit förordnad eller vald till en befattning och denna ej blivit i domen nämnd, särskild talan om avsättning eller suspension från befattningen må föras.


Departementschefen.För det fall att den som dömts till straff innehar befattning, från vilken han på grund av brottet kunnat bliva avsatt eller suspenderad, utan att likväl frågan härom blivit prövad i domen, öppnar nu förevarande paragraf i