Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne1112sven).pdf/300

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
292
SVENSKA FORNMINNESFÖRENINGENS TIONDE ALLMÄNNA MÖTE

Professor Montelius ansåg sig böra fästa uppmärksamheten därpå, att hvad den siste talaren anfört ej gåfve någon upplysning om förhållandena i Östergötland, emedan paleolitiska fynd icke gjorts där. — I anledning af dr Salins föredrag bad han få nämna några ord som svar på en fråga, som kanske många af de närvarande skulle vilja göra: »Är det möjligt, att i århundraden före Kr. f. bestämma den tid, från hvilken de olika, nu omtalade yxtyperna förskrifva sig?» Svaret blefve, att vi verkligen kunna göra oss en föreställning därom. Flertalet af de vanliga stenyxorna med skafthål — från stenålderns sista del, hällkistornas period, — förskrefve sig från tiden omkring år 2000 före Kr. De båtformiga stenhamrarna, samtidiga med gånggrifterna i Västergötland och Skåne, äro äldre och tillhöra det tredje förkristna årtusendets senare hälft, således tiden mellan 2500 och 2000. Än äldre äro de i Östergötland funna flintyxorna, som hafva tydliga smalsidor och upptill äro breda, men aftunnade. De förfärdigades omkring 3000 år före Kr.

Från det 4:de förkristna årtusendet, således från en tid, som ligger ungefär sex årtusenden före våra dagar, förskrifva sig de äldsta i Östergötland uppgräfda flintyxorna, de som hafva spetsoval genomskärning och upptill äro mer eller mindre spetsiga. Det är möjligt, att framtida undersökningar kunna visa, att dessa tal äro för låga. Säkerligen komma de ej att visa motsatsen.


Professor Wrangel anhöll att med anledning af en notis i en Smålandstidning för ett par veckor sedan få rikta uppmärksamheten på en gammal kyrka af trä, som man nu ville rifva — dess grund skulle användas till begrafningsplatsens utvidgande — men som borde räddas, samt i sammanhang därmed på en annan ödekyrka, hvilken däremot församlingen ville väl bevara. Dessa intressanta träkyrkor voro: den förra Bäckaby, belägen i södra delen af Jönköpings län, den senare Granhult, liggande några mil sydligare i Kronobergs län. I den åsyftade notisen omtalades, att Bäckaby kyrka nu i sommar varit utbjuden till salu åt den högstbjudande. En person hade bjudit 355 kr. för kyrkan, men som detta pris ansågs för litet, skall nu auktion ske i oktober. Talaren vädjade till de närvarande; och han uttalade en önskan, att denna kyrka genom en insamling eller på annat sätt kunde inlösas och för framtiden bevaras — helst på sin ursprungliga plats. Talaren