Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne1112sven).pdf/556

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
178
MAJ LAGERHEIM.

ofvan!). Men ännu märkligare är berättelsen om, huru Njal ser Gunnars ovänners fylgjor (ex. 20). Här är det nämligen de, hvilkas fylgjor visa sig, som icke kunna motstå sömnlusten. Det tycks, som om sagans mening i detta fall vore, att deras fylgjor icke kunde visa sig för Njal, annat än om de själfva sofvo.

En i ögonen fallande olikhet mellan fylgja-uppenbarelserna är den, att det stundom är den egna fylgjan, stundom en annans fylgja, som visar sig. Endast i ex. 13 är det både Hallfred själf och hans följeslagare, som se hans fylgja. Vi ha redan nämnt de fall, då någon vaken ser sin egen fylgja, hvilket tycks vara ett dödsbud (ex. 2 och 13). Likartadt är ex. 17, ehuru det är sin ätts diser Tidrande ser. Att se sin fylgja i drömmen är icke lika farligt. Då Torsten Ingemundsson ser sin släkts fylgja, får han hjälp af henne (ex. 12), och då Vigaglum drömmer om sin morfars fylgja, som blir hans egen, varslar det makt och heder (ex. 14). Gisle Surssons drömkvinnor inta, som nämndt, en undantagsställning; de visa sig för att omtala kommande ting. Torkel silfris dröm om den röda hästen (ex. 5) förebådar visserligen hans död, men det är därför att hästen är röd, hvilket betyder blod, som drömmen har denna innebörd. Det är f. ö., såsom ofvan påpekats, inte absolut säkert, att hästen är Torkels egen fylgja. — Exemplen på att man ser andras fylgjor äro i ifrågavarande sagor talrikare.

⁎              ⁎

Hvad är meningen, ändamålet med fylgjans uppenbarelse för människan?

Fylgjan kommer ibland som förebud, varsel; ibland för att varna, upplysa, trösta, uppmuntra.

För Tord, Torkel och Hallfred (ex. 2, 5 och 13) kommer fylgjan som dödsbud, ehuru Hallfreds fylgja äfven, och kanske i första rummet, har det målet att söka sig en annan man att följa. Samma dubbla uppgift har Helge Hjorvardssons fylgja (ex. 16). Äfven Einars dröm om oxen (ex. 6) varslar Gudmunds död. Kostberas och Glaumvors drömmar i Atlamál (ex. 11 och 18) äro likaledes olycksförebud, liksom Gisle Surssons i ex. 8, 9 och 10 omtalade drömmar. Såsom »varsel» i inskränkt mening uppträda Osvifrs fylgjor i ex. 21.