Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne1112sven).pdf/589

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
211
DET NORDISKA TREPERIODSSYSTEMET.

metoden, hvilken i väsentlig mån bidragit att höja fornsakernas studium till vetenskap. I treperiodssystemets utveckling har han däremot ringa del.

Redan tidigt hade Thomsen hänvisat därpå, att man äfven i flera andra länder än de skandinaviska funnit minnen från bronsåldern, och nya fynd bekräftade fullständigt riktigheten af denna iakttagelse, ehuru det i många länder dröjde länge, innan man med allvar började samla och studera sådana minnen. Tidigast skedde detta på de Brittiska öarna och i Tyskland.

Äfven i Österrike, Schweiz, Italien, Frankrike och andra länder fann man, att det nordiska systemet var riktigt. Nästan öfverallt träffades talrika minnen från bronsåldern, så snart man endast blef uppmärksam på vikten af att taga dem till vara.

Några fornforskare, särskildt i Tyskland, försökte visserligen länge nog visa, att järnet varit i bruk före bronsen, och att någon bronsålder aldrig funnits. Men för länge sedan har man kommit till insikt om ohållbarheten af denna uppfattning, och numera är riktigheten af det nordiska treperiodssystemet allmänt erkänd.