Debatt mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin den 3 maj 2010

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Debatt mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin den 3 maj 2010
Debatten ägde rum den 3 maj 2010 i programmet Aktuellt mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledaren Mona Sahlin. Debattledare var Lennart Persson. Källa: SVT Play.


Lennart Persson: Ja, här i studion har vi då Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt, mycket välkomna hit. Ska vi börja med dig, Fredrik Reinfeldt, vad säger du? Nu har du sett och hört de rödgrönas budgetalternativ, vad tycker du?

Fredrik Reinfeldt: Svenska folket måste ställa sig frågan: Vad är det som bygger Sverige starkt? Är det arbetslinje eller är det bidrag? Jag säger mer av arbete, de tre vänsterpartierna säger idag mer bidrag.

Lennart Persson: Mona Sahlin, är det så här?

Mona Sahlin: I fyra år har vi sett färre jobb, fler i socialbidrag och ökade klyftor. Nu vi rödgröna, vi visar hur man kan bedriva en smart, en rättvis och en grön politik, där vi som har jobb och riktigt höga inkomster är med och betalar mer, där vi får fler jobb, mer utbildningsplatser, mer modiga klimatsatsningar, att det verkligen går att få en annan färdriktning för Sverige. Två tydliga alternativ.

Lennart Persson: Får jag bara fråga er så här, när man hör er prata så låter det som att det är en avgrund som skiljer er åt, men är det så mycket då?

Fredrik Reinfeldt: Ja, det finns ju en sak som är anmärkningsvärd och det är ju att år ut och år in, månad ut och månad in, dag ut och dag in så har vi kritiserats för våra inkomstskattesänkningar. De har varit grund för att de varit ofinansierade, orättvisa, de ger inga jobb, de riktar sig bara till de som tjänar allra mest, och idag fick vi beskedet att 69 av 71 inkomstskattesänkningsmiljarder accepterar de tre vänsterpartierna.

Lennart Persson: Ska vi kika på det. Vi har det på en grafisk bild här... bakom mig möjligtvis, så här, så här ser det ut[1] Där du menar då.

Fredrik Reinfeldt: Och det kan ju väljarna möjligt tycka är lite märkligt. Om man har lyssnat på Mona Sahlin, hur kan detta bli svaret. Jag noterade dessutom, därför att bakom detta gömmer sig en hel månadslön i sänkt skatt för en underskäterska, 1700 kr i månaden för en metallarbetare. Thomas Östros...

Lennart Persson: Du menar att det här är ingen större skillnad mellan er två?

Fredrik Reinfeldt: Jag menar att detta har varit viktiga skattelättnader, men jag hörde Thomas Östros igår likna detta vid spilld mjölk, ungefär som att det här är borttappade pengar för små, för hushåll med små ekonomier.

Mona Sahlin: Det här jobbskatteavdraget hade vi inte gjort om det hade varit en rödgrön regering. Nu går det inte att backa klockan men det har inte blivit jobb av detta. Detta har varit ditt egentligen enda kort de här fyra åren. Det har inte skapat jobb men det har skapat ökade klyftor. Vi kan inte backa bandet, men vi kan titta framåt och när vi tittar framåt ser vi: vi måste ha mer rättvisa skatter, pensionärerna måste få lägre skatter, de sjuka måste få en anständig försäkring. Vi måste ha råd att investera i jobben.

Lennart Persson: Men Mona Sahlin, ni har kritiserat det här så länge. Varför höjer ni inte skatten då? Alltså, varför...

Mona Sahlin: Vi höjer skatten för de som har de riktigt höga inkomsterna. Vi vågar...

Lennart Persson: Varför går det inte att backa bandet? Ni har kritiserat i fyra år...

Mona Sahlin: Nej, det måste finnas lugn och ro också för de löntagare idag. Vi står inför ett läge då konjunkturen börjar vända tillbaka och då måste det vara investeringarna i jobben som man prioriterar, och därför lägger vi det här förslaget, fullt finanserierat och vi vågar, Fredrik Reinfeldt, tala om före valet vad vi ska göra. Du står här och kritiserar bensinskattehöjningen som är ungefär 30 kr i månaden för den som inte jobbar, för då får man reseavdrag om man åker till jobbet, men förra valet sa du före valet "ingen skattehöjning på bensin" och så blev det så efter valet. Våga säga före...

Lennart Persson: Ska vi höra med Fredrik Reinfeldt, hur tänker du göra med bensinskatten?

Fredrik Reinfeldt: Låt oss komma ihåg att det här är ju ett svar på egentligen vår budgetmotion från i höstas. Det är inte jag valt att de rödgröna varit så senfärdiga att komma med dessa besked nu. Vi förbereder i tio alliansarbetsgrupper som ännu inte presenterats...

Lennart Persson: Men kan du inte svara på frågan, vad tänker ni göra med bensinskatterna?

Fredrik Reinfeldt: Det tänker jag lämna besked, precis som varje regering gjort före mig i ett fullt finansierat och färdigt valmanifest i augusti. Jag la en budget i höstas, jag har varit med, vill jag påpeka, och höjt CO₂-skatten i Sverige till över 1000 kr per utsläppt ton. Den finns i fyra andra länder, den finns inte i stora delar av världen. Jag vet att detta är bra klimatpolitik.

Lennart Persson: Om man röstar på dig så kanske alltså bensinskatten höjs?

Fredrik Reinfeldt: Men, vill jag påpeka, jag och Mona Sahlin jobbar inte med samma klimatmål. Jag är i färd med att uppfylla det nationella mål som är bäst i världen, 40% utsläppsreduktion jämfört med 1990. Mona Sahlin har ett mycket högre mål, mycket mera självspäkning, mycket mera avvikande från övriga världen. Det leder till jobbförlust och du klarar inte ens med det trots dina stora skatteökningar. Du är inte ens i närheten.

Mona Sahlin: Det är sant att jag har högre ambitioner när det gäller miljön, att jag har högre ambitioner när gäller jobben i välfärden och, det du kallar självspäkning, är att jag är övetygad om att Sverige med progressiv, grön, smart politik när det gäller miljöfrågorna kan gå före, vilket kommer ge gröna jobb och utveckling för svenska företag. Det är olika ambitioner. Jag börjar förstå varför klimattoppmötet i Köpenhamn inte gick så bra om man tycker detta lilla är ett...

Lennart Persson: Vi ska... vi ska byta där, Mona Sahlin, vi har bett SEB:s privatekonom räkna på tre olika alternativ hur den här rödgröna budgetalternativet slår och då har vi fått fram det att vi har tre alternativ: 1. en ensamstående tvåbarnsmamma som tjänar 25000 kr i månaden, hon går med 320 kr plus i månaden[2]. Sedan, andra alternativet, har vi ett par som tjänar 20000 respektive 30000 kr i månaden, de får 80 kr mer i plånboken varje månad.[3]

Mona Sahlin: 50000

Lennart Persson: Det var fel skylt, ok, då ska vi ta fram den rätta skylten här ska ni se... Alltid spännande med... Då ska vi se, då har vi en tvåbarnsfamilj där ena föräldern tjänar 25000 och den andra tjänar 50000 kr och de förlorar 643 kr per månaden... per månad.[4] Ja ... och, Fredrik Reinfeldt, de högsta inkomsterna här i exemplet de förlorar på det rödgrönas budget. Har de inte råd att göra det?

Fredrik Reinfeldt: Det är så som de rödgröna vill oss... tro att det här ser ut. Igår sa Thomas Östros i Agenda att inga låg- och normalinkomsttagare kommer få någon höjd skatt. Idag har vi kunnat visa att det handlar om tre miljoner inkomsttagare som får höjd skatt. Det är höjda skatter för vanliga människor, med vanliga löner, i vanliga bilar. Allt annat är ett försök att beskriva det här på ett sätt som inte stämmer med de förslag de har.

Mona Sahlin: Sverige har tappat jobb och klyftorna har ökat. De som har de höga inkomsterna, och det var SEB som hade räknat ut det här, de ska vara med att betala mer och det är jag övertygad om att de tycker är rimligt om det är så att jobben växer i välfärden, om det blir fler lärare så att klasserna inte blir så stora, om vi kan stötta de sjuka så att de inte blir fattigare utan faktiskt får en väg tillbaka, om det är så att klimatpolitiken blir mer ambitiös...

Lennart Persson: Mona, du behöver inte ta hela partiprogrammet.

Mona Sahlin: Nej, men det är detta som är budgeten.

Lennart Persson: Kan, kan du inte svara på frågan: kommer de som, som, inga av de som tjänar under 40000 kr i månaden får höjd skatt har ni sagt, blir så här?

Mona Sahlin: Vi gör ju en trygghetsväxling som handlar om att alla...

Lennart Persson: Kan du inte svara på den raka frågan? De som tjänar under 40000, ingen av dem kommer få höjd skatt.

Mona Sahlin: Om man inte är med i facket så får man höjd skatt på mellan 100, 150 kr och då blir det en väg tillbaka för den en halva miljonen som idag har lämnat a-kassan. Det är smart, det är rimligt, rättvis politik.

Fredrik Reinfeldt: Men svara ärligt, Mona Sahlin, det där imponerar inte på svenska folket...

Mona Sahlin: Nej, inte på dig i alla fall.

Fredrik Reinfeldt: Berätta som det är, det är också en hel del av de som är med i a-kassan som får höjd skatt, berätta att kommunalarbetarförbundet drabbas av det, SKTF, att lärarnas a-kassa. Du måste ge raka besked, Mona Sahlin. Man kan inte stå här och skruva till svar som inte stämmer med de förslag man har lagt.

Mona Sahlin: Ett, du, ett rakt besked är: den lågavlönade kvinna som är med i handels, som idag tack vare din politik betalar 400 kronor i månaden, hon får sänkt. Den manliga ingenjören, som idag betalar 90 kronor, får en väldigt liten sänkning. Kommunalaren, 50 kronor i månaden ungefär, och hon får möjlighet att behålla sitt jobb, hon får möjlighet att få barnomsorg på obekväm arbetstid, hon får möjlighet om hon är mamma att ha en starkare och tryggare skolgång. Jag är övertygad om att du och din politik har visat att orättvisa skatteförändringar har bara skapat klyftor och då står du här och säger till mig att det här ska jag tala sanning om.

Fredrik Reinfeldt: Jag tycker då ska stå för din politik.

Mona Sahlin: Du regerar...

Fredrik Reinfeldt: Ja, absolut.

Mona Sahlin: ...och du måste ta ansvar för hur Sverige ser ut idag.

Fredrik Reinfeldt: Det gör jag också. Det som inledde mandatperioden var att vi fick fler jobb. Sedan drabbades vi av en hård finanskris, en lågkonjunktur. Vi har sett många jobb gå förlorade, men färre än vad vi trodde. Det ser bättre ut i Sverige än i andra länder. Vi står nu rustade för att kunna föra en bra jobbpolitik. Får jag ändå berätta, för nu beskrev Mona Sahlin att det var en hel palett av åtgärder som fått plats, jag tror att det är viktigt att berätta vad som är kärnan: stora ökningen är bidrag till dem som inte jobbar, det är a-kassa, det är sjukförsäkring. Det är finansieras med breda skattehöjningar på vanligt folk. Det handlar om den skattehöjning som Aktuellt också glömde ta med, nämligen en stor arbetsgivaravgiftsökning för att anställa unga under 26 år, tillsammans med breda bensinskatte- och kilometerskatteökningar. Det är kärnan i politiken. Det är inte ett sätt att skapa jobb.

Mona Sahlin: Det är inte sant. Kärnan i en smart, grön, rättvis politik, där du ser de som inte jobbar så ser jag pensionärer som har jobbat och därför ska få skatten sänkt. Där du ser de som inte jobbar ser jag människor som har förlorat jobbet, som behöver stöd och utbildning för att komma tillbaka. Där du ser de som inte jobbar så ser jag sjuka människor som blivit fattigare därför att du, för att ha råd med skattesänkningarna, har byggt upp en oanständig sjukförsäkring.

Fredrik Reinfeldt: Nu var poängen att...

Mona Sahlin: Det är det här som är kärnan i det rödgröna...

Fredrik Reinfeldt: Men säg till svenska folket som det är: Du har accepterat skattesänkningarna. Du hittar på andra skattehöjningar som jag tycker är felaktiga.

Mona Sahlin: Men jag vill titta framåt.

Fredrik Reinfeldt: Ja, fast det stämmer ju inte. Du låter ibland som de här bolagsdirektörerna som har så höga löner och säger "Ja, jag kan inte göra något åt det, jag är hjälplös och det har varit så, jag tittar framåt". Det är klart du kan höja skatter. Du kan ta bort jobbskatteavdraget om du vinner majoritet i höst men du är för rädd för att stå för det som du tyckte när du var yngre, det var så häftigt att betala skatt. Nu är det ett vått finger och, jag menar, vad ska vänsterpartiet säga till sina väljare. Det har givit liksom begreppet "att inte riktigt nå ända fram" en ny innebörd.

Mona Sahlin: Jag är ledsen att göra dig besviken men jag tror att väljarna är desto nöjdare att nu har de ett tydligt alternativ från oss rödgröna. Jag tycker att du och jag ska tycka att det är häftigt att betala skatt, för vi får betala mer om det blir en rödgrön regering, men jag vet också att de som idag kämpar med att få livet att gå ihop och är förskollärare och lärare, de behöver mer resurser till välfärden. Det har vi gått till val på. Så att nu finns två alternativ och om vi vinner valet så blir det en annan färdriktning för Sverige.

Lennart Persson: Mona Sahlin, får jag fråga dig så här, en del hävdar ju att förra valet förlorade ni just på jobbfrågan och nu vill ni då höja taket i a-kassan, höja sjukersättningen. Är ni inte tillbaka i samma politik som ni hade då 2006?

Mona Sahlin: Nej, det är vi inte därför att den här budgeten handlar om att få fram jobb i välfärden, bygga bostäder för att få jobb, investera i utbildning för att underlätta för jobb, sänka arbetsgivaravgifter för småföretagen när han höjde den. Det här är en budget för jobb, men jobb förutsätter också att det finns en omställning och stöd för de idag som står utanför. Därför är en anständig sjukförsäkring och a-kassa och miljöpolitik så viktig för oss tre.

Lennart Persson: Fredrik Reinfeldt, RUT-avdraget ska ju tas bort, vad kommer det att få för konsekvenser att man gör det?

Fredrik Reinfeldt: Att jobb som har givits människor som stått långvarigt utanför arbetsmarknaden nu hotar försvinna, nyföretagare som har upptäckt en marknad som växer och finns efterfrågan kommer möjligen att få lägga ner.

Lennart Persson: Hur mycket jobb handlar det om?

Fredrik Reinfeldt: Ja, det återstår att se, det, mycket av siffrorna ni har baserat beskrivningarna på går tillbaka till 2008 när detta infördes, men den som talar med företag som drivs på den här marknaden nu, säger att det är nu efterfrågan växer. Får jag också säga en annan sak...

Lennart Persson: Ska vi höra med Mona då, varför tar ni bort det här RUT-avdraget om det nu ger så många, ja mellan 5 och 10000 jobb tror jag hört någon moderat tala om?

Mona Sahlin: Ja, de slänger sig med många siffror, men de här jobben, de är viktiga, de är många och de kommer fortsätta växa. Men varför ska skattebetalarna subventionera det med 1,3 miljarder när det fattas lärare i skolan, när det behövs utbildning åt de arbetslösa unga, när pensionärerna behöver lägre skatt. Jag har gjort ett val och det är att välja bort att subventionera de som ändå har råd att bekosta detta själva. Det tycker jag är rimlig politik.

Lennart Persson: Ska vi höra ett kort svar av dig, Fredrik Reinfeldt?

Fredrik Reinfeldt: Ja, jobben försvinner. Jag satsar också på kärnan i välfärden. Jag tycker att det ska vara större resurser till sjukvård, till skola, men jag behöver inte i mitt budgetförslag finansiera 17, 18 miljarder i höjda bidrag till de som inte jobbar och det gör att jag har bättre råd med både jobbpolitik och med satsningar på kärnan av välfärdspolitiken.

Lennart Persson: Mona Sah...

Mona Sahlin: Nu fick pensionärerna höra igen att de hör till de som inte jobbar för det är de som får sänkt skatt.

Fredrik Reinfeldt: Nej, det handlar inte om pensionärer, det handlar om de, de som i arbetsför ålder ännu inte jobbar.

Lennart Persson: Mona Sahlin, tack så mycket för att du kom hit. Tack också Fredrik Reinfeldt för att du kom hit.  1. Ett diagram med två staplar visas, där vänster orangefärgade stapel har rubrik "Alliansen" och stapeltext "71 mdr/kr" och höger rödgröna stapel har rubrik "Rödgröna" och stapeltexten "69 mdr/kr".
  2. En bild visas av en stiliserad mamma med två barn och texten "Inkomst 1: 25000/mån" och "Effekt: +320/mån".
  3. En bild visas av ett stiliserat par med två bar och texten "Inkomst 1: 25000/mån", "Inkomst 2: 50000/mån" och "Effekt: -643/mån".
  4. Förra bilden visas igen.