Förslag till utwidgad hamn för Ångbåtar
← Konsert |
|
Det nya Templet på Drottninggatan → |
Ur Nya Freja, tryckt i Nya Freja 1838, n:r 21 (16 Okt. 1838) |
Förslag till utwidgad hamn för Ångbåtar.
I en tid då den enskilta spekulationen, förmedelst det ständigt förökade antalet af ångfartyg, gör så mycket för kommunikationens befrämjande emellan Hufvudstaden och de vid mälaren och andra farvatten belägna städer och orter, torde det ej vara ur vägen fästa vederbörandes uppmärksamhet, i händelse den ej belt och hållen är upptagen af ”Dagens händelser”, på den vid Riddarholmen för ångfartygen upplåtna hamn, hvars, i förhållande till fartygen, trånga och i följe deraf obegqväma lokal synbarligen påkallar en reform; ty dels är hamnen så trång, att det ena fartyget som oftast nödgas lägga utanför det andra, till stor olägenhet så väl för passagerare som fraktgods, dels hafva, vi veta ej med hvad slags förmånsrätt, trenne ångfartyg: Gustaf Vasa, Norrköping och Kometen förskaffat sig framför andra den rättigheten, att med hela långsidan lägga till vid hamnen, då deremot de öfriga med möda få plats för stäfven; och hvad särskilt beträffar de tvenne smärre ångbåtarna: Bellman och Drottningholm, måste man uppsöka den förra innanföre planket till en Simm-inrättning, ett mindre behagligt ställe för passagerares emottagande och landsättande, och den andra nedanför Gymnasiigränd, der den som oftast ligger bortskymd af skutor, öfver hvilka man nödgas klyfva, för att komma om bord på densamma. Vi föreslå derföre, om det ej kunde låta sig göra, att, hvad först bogseringsfartygen: Sjöhästen, Kronan, Föreningen, Upsala och Dalarne vidkommer, upplåta åt dem en plats vid de s. k, Röda Bodarne, hvarest redan förut Bogserfartyget Engelbrekt har sin station. För det andra kunde, så framt det ej är möjligt, genom inköp af Åbomska Simm-inrättningen[1], sålunda utsträcka hamnen, hvilket onekligen vore det fördelaktigaste, den såkallade Fateburn inrymmas till landningsplats. En utvidgning af hamnen, den må nu ske på hvad sätt som helst, är så mycket mer af behofvet påkallad, som vi, innan höstens utgång, hafva att hitförvänta flera nya under arbete varande ångbåtar. För öfrigt äro vi öfvertygade, att ifrågavarande, af ångbåtsägare och passagerare lika ifrigt åskade, hamnutsträckning, hvartill vi som hastigast uppgifvit nyssomförmälte förslag, skall vinna vederbörandes uppmärksamhet och kraftiga medverkan.
Denna hamnutsträckning vore i alla fall blott provisionell; ty att nedrifva ridhuset och den branta backen för att derigenom bilda en ordentlig hamn, vore en alltför stor reform, som blott kan räknas till de fromma önskningarnas antal.
- ↑ Som vi af flere personer hört, lärer profiten af de båda Simminrättningarna: den Lindska och den Åbomska, ej vara särdeles inbringande för deras ägare; hvarföre det torde vara lätt nog att få inköpa den sednare; till hvilket inköp den förra troligtvis ej ogerna skulle lemna något bidrag.