Hoppa till innehållet

Jorden runt på 80 dagar/Efterskrift

Från Wikisource, det fria biblioteket.
←  Kap 54
Jorden runt på 80 dagar
av Jules Verne
Översättare: Henrik Wranér

Efterskrift
Förlagsreklam  →


[ 245 ]

JORDEN RUNT
1872 och 1900.

(Efterskrift till första upplagan.)


Åttio dagar för en färd jorden runt är icke längre något häpnadsväckande såsom när Fileas Fogg och Passepartout år 1872 gjorde denna resa. Redan nu år 1900 kan en dylik tur göras på sextiosex dagar. Den nuvarande rundresetabellen ter sig nämligen på följande sätt:

Från New-York till Southampton 6 dagar
» Southampton till Brindisi »
» Brindisi till Jokohama, genom Suezkanalen 42 »
» Jokohama till San Francisko 10 »
» San Francisko till New-York »
Summa 66 dagar

Men inom kort skall hälften av sistnämnda tid vara tillräcklig. När den sibiriska järnvägen snart nog är fullbordad, skall resetabellen få följande utseende:

Från Bremen, med järnväg till Petersburg dagar
» Petersburg till Vladivostok 10 »
» Vladivostok till San Francisko 10 »
» San Francisko till New-York »
» New-York till Bremen 7 »
Summa 33 dagar

Och dock är härvid endast beräknat en tåghastighet av 48 kilometer i timmen, under det man i [ 246 ]våra dagar alltmer strävar att låta tågen uppnå — om ej samma snabbhet som Foggs färd över de amerikanska hängbroarna så åtminstone den största möjliga. Trettio dagar torde således snart nog vara allt vad som behövs för en resa jorden runt.[1]

Men det är att märka, att den nya vägen runt vår planet icke kommer att erbjuda samma rika och växlande överblick av allt vad natur och konst har att erbjuda en vetgirig resandes öga i skilda länder och luftstreck, enär en stor del av resan upptages av färden över Stilla havet och genom de sibiriska ödemarkerna.

Omöjligt är ju dock ej, att blivande resenärer även där kunna få uppleva äventyr, som kunna ge blivande reseskildrare ämnen till intressanta arbeten. Havet har alltid oväntade faror och oanade möjligheter att erbjuda, och vem vet, vad allt den nordasiatiska snööknens oändliga fält kunna hysa inom sitt ännu outforskade område?

  1. Obs.! Den sibiriska järnvägen är nu färdig.