Nerikes gamla minnen/Förord
|
Inledning → |
FÖRORD.
Det arbete, som här lägges under allmänhetens ögon, är frukten af flera års noggranna undersökningar och skall, som jag hoppas, — äfven i det ofullkomliga skick, hvari det måste lemnas i allmänhetens händer — bidraga att i någon mon skingra mörkret öfver de äldsta förhållandena i en landsort, som varit af både äldre och yngre antiqvarier mer än någon annan förbisedd. — Jag har med etsamma afsett icke blott fornälskaren, utan äfven att till vännerna af historiens studium i gemen sprida kännedom om de minnen af förfädrens idrotter, lära och lif, hvilka under hvarjehanda former ännu qvarlefva inom Nerikes landamären.
Samtiden har till fullo erkänt vigten af sådana landskapsbeskrifningar, hvilka med det ljus, de kasta öfver de provinciella egendomligheterna, i och med detsamma vanligen belysa någon ny sida af det nationella lifvet.
I afseende på arbetets uppställning kan den anmärkning göras, att jag under Hednatiden sammanfört alla fornsaker, funna i Nerikes jord, äfven dem, som tillhöra Medeltiden; men detta har skett, såsom hvarje opartisk granskare genast inser, för att få alla Nerikes fornfynd samlade på ett ställe.
Att runstenarna blifvit hänförda till medeltidsminnena, har så mycket mera skäl för sig, som ojemnheterna i språket och öfriga kriterier hänvisa på, att Nerikes runmonumenter alla tillhöra en senare tid.
Teckningarna äro återgifna dels i träsnitt, dels medelst kemitypi, det senare på tillrådan af verkliga konstkännare. Att kemitypien, som i Sverige är helt ny, står efter samma method i utlandet, och att den, hvad här meddelade afbildningar beträffar, lemnat åtskilligt öfrigt att önska, medgifves villigt, ehuru man hoppas, att teckningarna i och för sitt ändamål skola vara tillräckligt upplysande.
Under alla förhållanden är det mig en kär pligt att här offentligen få erkänna och betyda de stora förbindelser, i hvilka jag står till flere vetenskapens idkare och vänner, för de upplysningar och bidrag, som blifvit mig lemnade för mitt arbete. Jag tillåter mig att i detta afseende och i främsta rummet nämna Professorn vid Universitet i Uppsala, Ridd. af K. N. O. Herr Doktor Carl Säve, som haft den godheten att granska och med högst värderika anmärkningar beledsaga mina tolkningar af Nerikes runstenar, — vidare Antiqvitets-Intendenten, tjenstg. Kammarherren hos H. M. Drottningen m. m. Friherre G. Djurklou på Sörby, — Adjunkten vid Elementarläroverket i Örebro Herr Doktor M. Roth, som, sjelf sysselsatt med ett arbete i landskapets historie, oegennyttigt lemnat upplysande bidrag till kännedomen om kyrko- och klostergodsen under medeltiden, — vice pastorerna Herrar O. G. Blomberg i Götlunda och J. Wahlfisk i Eskilstuna, m. fl. a., som i ett eller annat hänseende understödt mitt arbete, och hvilka alla jag härmed hembär min uppriktiga tacksamhet.
- Örebro den 1 December 1868.