Patent N:o 6135 Apparat benämd telefotograf

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Patent N:o 6135 Apparat benämd telefotograf, afsedd för öfverföring af bilder eller teckningar från ett ställe till ett annat
av C.W. Nyström


[ 1 ]

PATENT N:o 6135.

BESKRIFNING
OFFENTLIGGJORD AF
KONGL. PATENTBYRÅN.


C. W. NYSTRÖM,
KARLSTAD.

Apparat benämd telefotograf, afsedd för öfverföring af bilder eller teckningar från ett ställe till ett annat.

Patent i Sverige från den 1 november 1894.

Denna uppfinning afser en apparat, benämd telefotograf, genom hvilken ljusintryck (bild af personer, skrift eller dylikt) med elektricitetens tillhjelp kan öfverföras från ett ställe till ett annat oberoende af afståndet. Apparaten grundar sig på selens egenskap att vid olika starka belysningar göra olika motstånd mot en elektrisk ström, hvilken genomgår densamma. Genom dessa vexlingar öfverföres bilden till mottagningsstationen. Apparaten består af två hufvuddelar, en afsändningsapparat, transmittern, och en mottagningsapparat, receptorn.

Dessa båda apparaters konstruktion kan i detaljerna varieras, beroende på beskaffenheten af den bild, man vill öfverföra. Transmittern utgöres emellertid af ett objektiv, medelst hvilket bilden öfverföres på en skärm, (plan eller cylindrisk). Man låter derefter en skifva eller dylikt af selen emottaga ljusintrycken från hvar och en af denna bilds punkter, hvarigenom denna skifva blir olika starkt belyst. Styrkan hos en genom skifvan ledd elektrisk ström erhåller derigenom variationer motsvarande de olika ljusintrycken. Denna till styrkan varierande ström ledes antingen genom en elektromagnet, som derigenom sätter ett ankare i rörelse, hvilka rörelser användas för att upprita eller ingravera bilden. Eller ock ledes strömmen genom ett elektrolytiskt bad för erhållande af en bilden motsvarande utfällning.

För uppfinningens förtydligande hafva på bifogade ritningar visats härför användbara apparater.

I fig. 1, 5 och 6 består transmittern af en med ett objektiv m försedd vanlig kamera a, i hvilken visirskifvan ersatts af en omkring en fast axel e roterande cylinder b försedd med ett hål c. Cylindern, hvilkens rörelse åstadkommes med en viss hastighet af en motor, skrufvas fram genom en på den gängade delen d af den fasta axeln e hvilande, med cydindern fast förbunden fjäder f försedd med ett metallstycke eller mutter g, hvilkens gängstigning motsvarar skrufvens. Bakom hålet på cylindern sitter en selenskifva h fast förenad med cylindern och deltager i densammas rörelser. För att ej selenskifvan skall göra allt för stort motstånd mot den genomgaende elektriska strömmen, så är densamma bildad som ett öfverdrag på en metallskifva. Rörelsen från motorn öfverföres till den på den fasta axeln e rörliga remskifvan i försedd med utgående armar i', hvilka omfatta dylika från cylinderaxeln utgående l. Då remskifvan roterar, måste cylindern medfölja genom denna utvexling och hindras ej af remskifvan vid förflyttningen åt sidan. Öfver kameran sitter en konkav spegel (n) rörlig omkring tappar lagrade i ståndare (o) och tjenar att koncentrera ljuset på det föremål, hvars bild skall öfverföras. Elektriska strömmen går från ett batteri p genom cylinderaxeln k, isolerad från cylindern b, till selenskifvan h, från denna till cylindern och vidare genom fjädern q till mottagningsapparaten och efter sin genomgång derstädes åter antingen genom jorden eller särskild ledning, till batteriet.

I fig. 3 och 14 består transmittern af alldeles samma delar som ofvan beskrifvits. Skilnaden är blott, att här selenskifvan (h) är fast och stillastående under cylinderns b rotation och är förenad med den fasta axeln e, hvilken [ 2 ]är itudelad och delarne isolerade från hvarandra, fig. 14. Den ena af dessa axeldelar är i sin ordning isolerad från cylindern. Fig. 3 visar denna transmitter med objektivet, en del af kameran och en del af cylindern borttagna. Selenskifvan måste vara lika stor som den bild, som skall öfverföras och är således mycket större än hos föregående transmitter. I öfrigt är den inrättad på samma sätt. Strömmen går från batteriet p in i ena delen af axeln (fig. 14), derifrån till metallplattan, på hvilken selen är öfverdraget, vidare från plattan till selenskifvan och från denna till andra axeldelen samt derpå till mottagningsapparaten och genomgår denna, återgår derefter till batteriet p antingen genom jorden eller särskild ledning.

Receptorerna, fig. 2, 4, 7–13, äro af olika konstruktioner, beroende på huru bilden önskas upptecknad.

I fig. 2, 7 och 8 består denna receptor af en omkring en fast axel c1 roterande cylinder b1, hvilken meddelas en med transmittern likartad rörelse och skrufvas fram såsom denna genom en på den gängade delen d1, af den fasta axeln e1 hvilande fjäder f1 försedd med ett metallstycke g1, hvilkets gängstigning är lika med skrufvens. Under cylindern b1 och delvis nedsänkt i ett kärl r fyldt med en metall-saltlösning befinner sig en med filt eller dylikt beklädd cylinder eller vals s, hvilken medföljer cylinderns b1 rörelse och fuktar det på densamma b1 upplindade materialet med metallsaltlösning. Strömmen, som kommer från transmittern, passerar en fjäder t och går från denna genom kontaktpunkten genom det med metallsaltlösningen inpregnerade materialet utfällande metallen på cylindern b1 och från denna tillbaka till batteriet p på afsändningsstationen antingen genom jorden eller genom särskild ledning. Den genom metallfällningen alstrade bilden blifver negativ.

Den i fig. 9 aftecknade receptorn alstrar deremot en positiv bild och består af alldeles samma delar som den föregående med tillägg af en mikrofonartad kontakt n och n1. Strömmen kommer till denna receptor från afsändningsstationen och passerar rundt en elektromagnet v och återgår. Elektromagneten attraherar ett ankare v1 olika beroende på strömvariationerna från afsändningsstationen u1, som antingen är kol eller platina, står genom fjädern u2 med föreningslänken u3 i förbindelse med ankaret och kommer alltså fjädern u2 att deltaga i ankarets rörelser. Från ett lokalbatteri p1 tages strömmen in i fjädern u2 och går genom kontakten u och u1, vidare genom kontaktfjädern t in i det med metallsaltlösningen impregnerade materialet, utfällande metallen, på cylindern b1 och åter till batteriet p1.

Den i fig. 4, 10 och 11 afbildade receptorn består af en cylinder b1 liksom i förut beskrifna receptorer och rörelsen af densamma sker på samma sätt. Skilnaden är den att här ingen metallsaltlösning sönderdelas utan teckningen af bilden sker genom en penna x, bestående af blyerts eller dylikt. Strömmen kommer från afsändningsstationen, passerar rundt en elektromagnet v och återgår. Elektromagneten v påverkar ett ankare v1, fäst på en fjäder v2, och på samma fjäder sitter pennan x. Fjädern v2 och elektromagneten v sitta fästa på bygeln v3, hvilken genom en led v4, är genom skrufven v5 ställbar, så att pennans rätta läge till cylindern b1 ernås. På grund af elektromagnetens v inverkan på ankaret v1 blifver pennans x läge ändradt och en bild uppkommer deraf ritad direkt på papper eller dylikt. Bilden blifver positiv, men kan en negativ bild erhållas, om elektromagneten v förlägges på motsatta sidan om fjädern v2.

Den i fig. 12 aftecknade receptorn består liksom vid alla föregående receptorer af en cylinder b1 och densammas rörelse sker på samma sätt som dessas. Uppritaren består här af ett koniskt kärl y som slutar i en kapillär spets, hvilken hvilar mot cylinderns b1 yta. Strömmen från afsändningsstationen passerar rundt en elektromagnet v och återgår. Elektromagneten v verkar på ett ankare v1, hvilket är fäst på en fjäder v2 och i nämda fjäder sitter kärlet y. Genom ställskrufven v3 kan kärlet y inställas på cylindern. Bilden åstadkommes genom elektromagnetens v inverkan på ankaret v1, derigenom att fjädern v2 mer eller mindre upplyftes och den vätska, hvarmed kärlet y är fyldt, utflyter på papperet, hvarmed cylindern b1 är beklädd. Denna receptor är egentligen afsedd för uppteckning af originalskrift, skisser eller dylikt och i allmänhet skarpt markerade bilder. Den uppkommande bilden blir positiv, men kan en negativ bild erhållas, om elektromagneten v förlägges på motsatta sidan om fjädern v2.

Den i fig. 13 aftecknade receptorn består äfven den af en cylinder b1, som är lika och sättes äfven på samma sätt i rörelse liksom de förut beskrifna. Cylindern b1 är dock här beklädd med metall, vaxliknande material eller dylikt b2. Strömmen från afsändningsstationen passerar genom en elektromagnet v och återgår. Elektromagneten v inverkar på ett ankare v1 fäst på fjädern v2, på hvilken sistnämda ett skärverktyg z är placeradt. Fjädern v2 är fäst vid bygeln v3, hvilken genom en led v4 är genom skrufven v3 ställbar. Genom elektromagnetens v inverkan på ankaret v4 sättes fjädern i olika lägen och följden blir att skärverktyget z gör mer eller mindre djupa intryck i materialet. Den på cylindern b1 sålunda upptecknade bilden blifver negativ. Om densamma är utförd i vaxliknande material och man vill förstärka densamma, nedsättes cylindern b2 med den fördjupade bilden i ett galvaniskt bad, sedan ytan glorts ledande, och öfverdrages med metall. Den på så sätt öfverdragna bilden kan användas som kliché. I stället för en cylinder b2 kan användas ett [ 3 ]papper eller dylikt, öfverdraget med vaxliknande material, som påsättes cylindern b'. Bilden blir då på ofvanstående sätt upptecknad. Efter bildens upptecknande aftages papperet från cylindern b' och utjemnas på en plan yta och nedlägges derpå i ett galvaniskt bad efter att hafva gjorts ledande på ytan och upptages derur sedan metall utfälts derpå. Bilden kan nu, om den på baksidan förstärkes med bly, zink eller en legering, användas som kliché. Dock måste då elektromagneten v förläggas på andra sidan om fjädern v2 för att en negativ bild skall kunna erhållas.

Sökanden har sig bekant, att i en strömkrets inkopplad selen förut användts vid apparater för bildens öfverförande och gör derför icke anspråk i och för sig på en sådan anordning.

Patentanspråk:

1:o) Apparat, benämd Telefotograf, afsedd för öfverföring af bilder eller teckningar från ett ställe till ett annat, karakteriserad genom anordningen af

a) en transrnitter, bestående af en skärm, på hvilken bilden i fråga öfverföres medelst ett objektiv, och hvilken är försedd med ett litet hål, för ljusintryckens upptagande af en bakom skärmen anbragt skifva eller dylikt af selen, varande nämda skärm med hålet anbragt rörlig i den fotograferade bildens plan, flyttande sig från punkt till punkt at denna;

b) en receptor, bestående af en skärm, rörlig på samma sätt som transmitteras skärm, och öfverdragen med en metallsaltlösning, emot hvilken skärm ligger an ett metallstift, varande skärmen och stiftet inkopplade i en genom selenskifvan i a) gående strömkrets.

2:o) Den modifikationen af den i b) nämda receptorn, att dess skärm och stift äro inkopplade i en lokal strömkrets, i hvilken äro införda mot hvarandra fjädrande anliggande kontakter (u, u1), af hvilka den ena är förbunden med ankaret till en elektromagnet (v), som är inkopplad i den i b) angifna strömkretsen.

3:o) Oen modifikationen af den i b) angifna receptorn, att dess skärm, som saknar elektrolytiskt öfverdrag, påverkas af ett stift, ett skärverktyg eller färgafgifvande kapillärt rör, som är förbundet med ankaret till en i den i b) angifna strömkretsen inkopplad elektromagnet.

(Härtill två ritningar.)

Stockholm 1895. Kongl. boktryckeriet.

Offentliggjord den 29 juni 1895. [ 4 ]Till Patentet N:o 6135.

Generalstabens Litografiska Anstalt [ 5 ]Pl. I.

Generalstabens Litografiska Anstalt [ 6 ]Till Patentet N:o 6135.

[ 7 ]

Generalstabens Litografiska Anstalt [ 8 ]Pl. II.