Sida:Anne på Grönkulla 1909.djvu/166

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

Anne som räddande ängel.

skolschemat, däribland franska, geometri och algebra. Geometrien blev en svår prövosten för Anne.

— Det är någonting så förfärligt, Marilla, stönade hon. — Aldrig kommer jag att bli klok på det … Jämt är man så bunden av dumma regler, och ens fantasi har inget spelrum … Herr Phillips säger, att jag är det värsta pundhuvud, när det gäller geometri, som han någonsin sett. Och Gil— jag menar några av de andra äro så styva i det. Jag skäms så fasligt, vet Marilla. Till och med för Diana går det bättre än för mig. Men att Diana är skickligare än jag, det får vara … Fastän vi aldrig få talas vid, älskar jag henne med en outsläcklig kärlek. I alla fall, Marilla, inte kan man länge gå och vara ledsen i en så intressant värld som denna, säg?


XVIII.
ANNE SOM RÄDDANDE ÄNGEL.

Alla stora ting äro intimt förenade med småsaker. Vid första ögonkastet kan det förefalla, som om en viss kanadensisk premierministers beslut att utsträcka en politisk rundresa även till prins Edvards ö hade föga att göra med lilla Anne Shirleys på Grönkulla framtidsöden. Så var emellertid förhållandet.

Det var i januari, som premierministern kom för att hälsa på sina trogna anhängare och de av sina icke-anhängare, som infunnit sig på det stora massmötet i Charlottetown. De flesta av Avonleas invånare tillhörde premierministerns parti; följaktligen hade kvällen före mötet nästan alla män och en stor mängd kvinnor begivit sig till staden, femtiofem kilometer längre bort.

Även fru Rachel Lynde hade farit. Hon var varmt

— 156 —