Sida:Anne på Grönkulla 1909.djvu/220

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

Fröken Stacys aftonunderhållning.

dialog. O, det är förtjusande att tänka på, att man ska få vara med om sådant! …

Och varenda fredag eftermiddag, då de inte ha uppläsning, tar fröken Stacy dem med sig ut allesamman i skogen, och där få de botanisera — titta på blommor och ormbunkar och fåglar. Och varenda morgon ha de en halv timmes gymnastik och springlekar. Fru Lynde säger, att hon har aldrig hört på maken till tillställningar, och att det är följden av att anställa en lärarinna. Men jag tror, att det måste vara gränslöst roligt, och jag tror också, att jag kommer att finna en själsfrände i fröken Stacy.

— En sak är tydlig, Anne, sade Marilla, och det är, att din tunga inte tog den allra minsta skada, när du trillade utför fru Barrys tak.XXIV.
FRÖKEN STACYS AFTONUNDERHÅLLNING.

Oktober månad var inne, när Anne åter kunde gå till skolan — en praktfull oktober i gyllenrött, med svala morgnar, då dalarna stodo fulla med genomskinliga dimmor, skiftande i skärt och rökblått, i ametistens och pärlans milda toner. Daggen låg så ymnig, att fälten glittrade likt silverbroderade kläden, och inne i sänkorna mellan skogens täta stammar hopade sig de vissnade löven, som prasslade under vandrarens fötter. Björkstigen liknade en gul, glesnande valvgång, och ormbunkarna under den hängde frostsvedda och bruna.

I själva luften låg en doft och en friskhet, som verkade högst upplivande på de små flickor, vilka raska och glada trippade till skolan, och det var roligt att sitta igen vid den

— 210 —