Hoppa till innehållet

Sida:Anwisning till Tarfwelig Matredning-1818.djvu/194

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
188
Att sylta Lök.

i 4 dagar. Sedan sättes god ätticka på elden, hälst i ett tälgstenskärl; deruti lägges till 5 mar­ker lök, 1 lod krydd- och 1 lod swartpeppar, några bitar krossad ingefära, och en god hand­full lagerbärsblad. Medan ättickan uppkokar, tages löken ur sallaken och lägges på en grof duk, och torkas något. Då ättickan sjuder, ilägges löken, som kokar tills den börjar synas klar; då slås den uppå fat, och i den heta ät­tickan lägges par händer fulla med indiansk krassknopp, som gifwer en pikant smak åt löken. När ättickan är kall, lägges löken i sin burk, och ättickan hälles öfwer; hwarefter burken tillbindes och förwaras i swalt rum; men der det ändå icke fryser.

Små lök anses härtill bäst; den konserve­rar sig också längst; men i brist deraf kan äfwen större nyttjas; det iagttages, att man icke hopblandar större och mindre; ty lökarna taga då ojämn sälta till sig i sallaken, och fordra äfwen olika kokning; utan bör den största likhet i stor­lek härwid sökas.

I alla dessa ätticks-inläggningar göra muskottblomma och neglikor ganska god smak; men som dessa krydder äro dyra, så kunna de af den sparsamma wäl undbäras.

Att sylta Rödlök.

Det sker på alldeles samma sätt; men dertill bör den minsta löken utwäljas, och salla­ken, hwaruti den strax lägges, wara så stark, att ett ägg deruti flyter, och ömsas hwarannan dag, i 4 dagar. För öfrigt kokas denna lök alldeles som den föregående, och är i synnerhet god i bruna såser, öfwer kokadt eller stekt oxkött.

Att