Sida:Berzelius Reseanteckningar 1903.djvu/126

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs
111
4, 5 AUGUSTI.

från den punkt hon begynner gå, och dess höjd från marken på högsta stället 30 alnar.) Efter fyrverkeriet begynner balen. Här äro flera salar försedda med orkestrar för dans, och i själfva trädgården utbytes den artistiska musiken mot dansmusik, tagen från gardesregementen och i full uniform. Balen var ej liflig… Vi kommo ej hem förr än kL ½ 4 på morgonen.

Den 4 augusti. Jag gick till Wollaston kl. 10, fann honom hemma och hade med honom ett kort kemiskt och mineralogiskt samtal; när jag såg på min klocka, var hon 2. Wollaston sade mig, att han torsdagen ämnade resa på landet för att passera där en månad, och böd mig därföre följande dag till middag. Han berättade mig, att dr Mac Michael var i London, gaf mig hans adress och kommissionen att bjuda honom med till middagen. Jag sökte Mac Michael, fick veta, att han samma morgon kl. 7 rest bort för att ej återkomma till London på ett år. Det kostade mycket på mig att ej få träffa dr M. M.77 Han är en af mina intimaste engelska bekantskaper. Jag gick därefter in i the City för att beställa om åtskilligt med min bokhandlare, Longman & €:o, gick därefter till instrumentmakaren Cary i Strand för att utse de instrumentalier jag lått i kommission att anskaffa, och kom hem k). ½ 5 så uttröttad, att jag knappt orkade skrifva några rader till mina vänner i Sverige för att med den dagens post underrätta om min lyckliga framkomst, och därpå sökte jag ersättning för förra nattens vak och för min mer än milslånga promenad i dag på det sätt, att jag kl. 8 gick till sängs, hvilket i London visserligen är oerhördt.

Den 5 augusti. Vauxhallsfärden hade lagt sina verkningar till Windsorsfärdens, och summan blef en ganska bastant katarr med snufva, hosta och feber, som alla infunno sig och af hvilka jag vid uppvaknandet fann mig bekajad. Symptomerna förminskades likväl frampå