Sida:Berzelius Reseanteckningar 1903.djvu/69

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs
55
13, 14 AUGUSTI.

besynnerlig. Den utgöres af tre personer, en karl och två fruntimmer eller omvändt; en dansar i sänder och figurerar för än den ena af de två makarna, än för den andra och gör då och då en åtta omkring dem. Den sker för det mesta under bar himmel omkring en stor rotunda, där musiken sitter, och mot kl. 12 eller 1, då de flesta af bättre folk gått sin väg, så dansar hela menigheten, så långt musiken hörs. Denna afton var kronprinsens födelsedag och vauxhallen särdeles briljant och ovanligt frekventerad. Att se denna folkhop, dansande på ett så besynnerligt sätt, att för två, som stodo stilla, rörde sig en och höjde hufvudet i engelsk hopptakt, var någonting rätt löjligt. Om jag skulle likna det vid något, så vore det vid maskars krällande i en smutspöl; nu höjer en på ryggen, nu en annan, och det hela synes krälla, ehuru det blott är vissa individer, som för ögonblicket röra sig. — Jag följde Brunmarks hem och sof i deras gästkammare.

13 augusti. Torsdag. Jag gick från Brunmarks kl. 9 och styrde af till Russel square till Marcet sin goda halfva svenska mil. Vi fortsatte försöken på svafvelbundet ko) till kl. 3. Jag dinerade hos Pagliano i sällskap med Engström, och vi följdes åt till Haymarket theatre.

14 augusti. Fredag. Jag gjorde med Marcet en promenad till City, där vi togo några instrument för våra försök hos Knight. Vi gjorde sedan en visit hos mr Phillips, en apotekare-kemist, som ej var hemma, och följdes därefter till Guys hospital, som var, hvad man skulle vänta, förträffligt arrangeradt och underhållet. Jag följde Marcet en tur kring hans sjuka. Vi mötte därunder Astlev Cooper, som erböd mig att öfvervara ett par operationer, som efter en stund skulle företagas; hvilket jag undanbad mig. A. Cooper visade mig den personen, på hvilken han underbundit arteria iliaca för botandet af en anevrism. Mannen var nu åter inkommen på lasarettet