Sida:Berzelius Reseanteckningar 1903.djvu/70

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs
56
DAGBOK UNDER SOMMAREN 1812.

för tvenne andra anevrismer, en högt upp på insidan af högra låret och en ofvanför vänstra knäet. — Astley Cooper är visserligen vårt tidehvarfs namnkunnigaste kirurg. Han synes vara 42 till 45 år, är stor till växten men väl proportionerad, har ett vackert ansikte och ett högst behagligt och förekommande sätt att vara. Vi genomgingo åtskilliga af de till lasarettet hörande publika byggnader, såsom apoteket och dess laboratorium, som var rymligt, ljust och väl inrättadt. Apotekaren var just nu sysselsatt med att försöka en sockerberedning af stärkelse och visade oss en portion, som han redan beredt och som var ganska vacker.45. Auditorium, där föreläsningar gifvas för eleverna i medicin, kirurgi, kemi m. m., var ganska väl inrättadt och utgjordes af en halfcirkel med gradiner, klädda med rödt kläde. Hospitalskyrkan är ett vackert rum; midtför dörren står vid motsatta väggen en ganska väl huggen staty i hvit marmor af lasarettets stiftare, bokhandlaren Guy, af hvilken äfven en staty i brons står på den yttre gården vid ingången till hospitalet. — Vid min hemkomst fann jag på mitt bord de första bref, sedan jag kom från Sverige, från Gust. Brandel och prof. Olof Swartz. Jag dinerade hos bokhandlaren Hunter.

15 augusti. Lördag. Försöken fortsattes hos Marcet. Jag dinerade med Ed. Davv och William More, och vi promenerade på aftonen tillsamman i månskenet i S:t James‘ park.

16 augusti. Söndag. Jag reste med Engström ut till West Wickham till envoyéen v. Rehausen, där vi passerade dagen i sällskap med Wellander och hans fru samt Jacob de Ron.

N. B. Kanonerna lossades i Tower för segern vid Salamanca.46

17 augusti. Måndag. Jag frukosterade hos E. Davy och W. More. Vi följdes åt till Nicholson för att till