Sida:Carl Georg Brunius, Gotlands konsthistoria (1864-1866).djvu/360

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
6

blifvit 1236 uppförd[1]. Liksom skeppet visar sig koret yngre än tornet. En mängd gesimsbågar med och utan figurer är såsom qvadersten insatt i skeppets södra sidomur. Å skeppets norra sidomur och vestra gafvelmur ligga små skråkantiga socklar ofvanpå dess skråkantiga och stafprydda socklar. Det är uppenbart, att de prydliga gesimsbågarne och de små socklarne tillhört ett äldre skepp och kor, och all de förre blifvit vid de sednares ombyggnad på berörda sätt använda. Vid uppförande af det nya skeppet har den lilla tillbyggnaden å tornets södra sida tillkommit; ty beggedera ha likadana socklar. Det vill således synas, som nuvarande torn och ett annat skepp och kor nyssnänmda år uppstått. Deremot ha nuvarande skepp och kor troligtvis ej tillkommit förrän år 1400. Skeppets portal röjer den sednaste medeltiden, och bildverken ha en i högsta grad ovanlig skönhet.

Kyrkan är mindre väl underhållen; ty skeppet och koret ha odugliga vattentak. Det är likväl mer smärtande, att bilderne å skeppets portal, sedan vi 1853 granskade densamma, blifvit genom det råaste okynne skadade med stenkastning.

Ett litet stycke vester om kyrkan ses en inkörsport till någon gård, hvilken blifvit flyttad. Sidostyckena, som beslå af hela hällar, prydas med fina rundstafvar i kanterna. Vederlagskransarne utgöras af två små rundstafvar med en mellanliggande hålkäl. Betäckningen är högspetsig och på hvarje sida uppstå tre tinnar och öfverst en större sådan med ett ringkors. Alla tinnarne betäckas med hela hällar. Sidostyckena

  1. Script. Rer. Dan. T. VIII. P. 312.