Sida:Carl Linnæi Skånska resa 1959.djvu/327

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

Situationen av landet var en slätt med flacka konvexiteter. Inga stenar sågos utom små flintor.

Natten kom, och vi begåvo oss till Barsebäck, kvart 4.


Julius 7

Barsebäck, en ansenlig sätesgård, som utgör 2 adelsryttare och är generalmajoren herr baron Hamilton tillhörig, låg belägen ¼ mil ifrån havsstranden. Gården var omgiven med grav, trädgården och ladugården likaledes, att där alltså voro tre gravar. I trädgården voro nyligen häckar, kabinetter och dammar anlagde, valnötter planterade och flere blomstersaker sådde, än man allmänt såg i de andra trädgårdar.

Bistorta officinarum växte i trädgården till större kvantitet, än jag någonsin sett henne tillförene. Kunde alltså här på orten lättast planteras till alla apoteker.

Havsstranden jämte den i förra kriget uppkastade skansen var uppvallad av flintor och kalksten i stor myckenhet och betäckt med Cakile Fl. 569 och Atriplex maritima, foliis linearibus (vide p. 229).

Svenska höfröet Fl. 620 växte på gruset ned vid stranden uti oändelig myckenhet, varifrån frö kunna hämtas av en så nyttig växt, som giver det härligaste foder i den magraste jord.

Fläck kallades Phalaris arundinacea Fl. 48, vilket växte uti en hage vid ett torp när intill havet såsom sådd uti en åker. Då detta gräset avslogs 2 gångor om året, blev det finare och smakligare för boskapen, men då det en gång slogs, var det ståteligt att täcka tak med.

Alopecurus erectus Fl. 52 var ett rart gräs över hela Skåne.

Oenanthe Fl. 236 växte mycket i kärren närmast havet.

Hararne höllo sig mest ibland porsen här på trakten, och vid de mesta herregårdar på slätten såg man vinthundar; ty herrskapen jaga hararna med perforce-jakt, sedan säden är avslagen.

Kornlärkor Fn. 206 sutto här allmänt på diken eller vallar.

321