sköljas av regnet, varföre de ock vid timande krigstider med Danmark hämta kalk långt upp i Gyinge härad. Nu hade kalken blivit dyrare för lantmannen, sedan de som vilja hämta sten på danska sidan måste åtaga sig borgerliga onera.
Resan från Krapparp till Vegaholm, kvart 8. Vägen åt Ängelholm var god åkväg, men utan gästgivaregård. Vägen strök från Krapparp i ostnordost över en steril och bar betesmark snett förbi Kullen till Jonstorp, som ligger vid norra viken om Kullen.
Såningstiden var även här på orten Urbani dag eller den 25 maji till den 28 maji för kornsädet, alltså mycket sent såsom över hela Skåne slätt, däremot vi i Uppland tro oss aldrig få kornet nog bittida i jorden. Icke desto mindre mognar kornet i Skåne på en och samma tid som i Uppland; ty det var här år 1748 inbärgat till den 13 augusti för den heta sommarens skull. Eljest går det ofta ut till Bartholomæi tid eller den 24 augusti, ävensom i Uppland. Var ort har sin såningstid. De som sådde nästledit år 1750 sin säd, då vintren i mannaminne gick tidigast bort, uti februarii månad, fingo ej skära mogen säd, förrän deras mognade, som i Uppsala sådde säden uti april månad. Var ort har ock ungefärligen en viss tid till sädesmognaden. Ifrån kornet i skäppan till säden i traven är merendels i Uppland 112 dagar, i Skåne 88 dagar, i Lule Lappland 62; så att mognaden icke går fortare endast och allenast av solen långvaraktighet över horisonten, som många hitintills trott.
Sandflisa, cos solidiuscula, particulis arenaceis quartzosis pellucidis æqualibus (Syst. Nat. 6, p. 147) låg under havsstranden vid Svanehall och strök under hela den stora betesmarken, som vi överreste.
Svanehall ligger 3 kvart ifrån Krapparp vid norra havssidan, där denna stenart brytes till spisar och skorstenar. Jag fick ett artigt experiment i denna sten till att bestyrka den satsen, som någon tadlat, då jag sagt, att Ölandssten sprakade i elden och fuktade sig emot vått väder, därföre att han innehölle salt, det han fått insupa den tiden han låg under havet och blivit
358