Sida:Carl Linnæi Skånska resa 1959.djvu/387

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

att själva sjön blev damm åt hjulen. Pottaskan utlakades uti fyrkantiga reservoarer eller askelankar och rann neder genom ett litet hål inunder i lutbankarne till en viss styrka; kokades sedermera uti en stor järnkettel med olja eller annat fett till grön såpa, som sades färgas med indigo. Kettelen var på bottnen smalare och cylindrisk, under vilken elden spelade. Såpan hade färg och konsistens av gelé, och inpackades 60 skålpund i var fjärding, då var fjärding med såpan vog 72 skålpund och såldes för 9 daler silvermynt.

Oljeslageri var här på samma sätt anlagt, som jag beskrivit vid Malmö (p. 219), men här drevos både stampar, varmugn och pressen av vattuhjul. Röraren, som vred omkring de stampade frön uti varmugnen, hade ett rakt tvärjärn, som icke liknade något S. Dukarne, uti vilka frön pressades, voro vävda av hästehår och korumpor. Kakorna efter presningen gåvos allehanda slags kreatur, såsom kor, hästar, svin, gäss. Frön, av vilka oljan pressades, köptes ifrån Holland och voro antingen saisad eller slagsad. Saisaden voro väl mogna frön och tjänlige till såning, men slagsaden voro mindre mognade frön till oljeslageri; ty igenom mognande bliva frön mera torra och giva mindre olja. Då en tunna slagsad vägde 60 à 70 lispund, sades man lida förlust på oljeslageriet, ty frön gåvo då för litet olja, men vägde tunnan 80 à 90 lispund, kunde frön pressas med båtnad.

Tartuffel med potatoës växte i den täcka trädgården, som med mycken möda blivit anlagd vid Rössjöholm. Bägge örterne voro så lika som ett par styvrar, men med den åtskillnad allenast, att tartyffelen hade blå, men potaterna vita blommor, så att de helt viss intet äro annat än endast varieteter såsom vita och röda bönor, fast roten på tartyffelen merendels är rundare, blekare, smakligare och har tunnare skal. På ett par ställen i Skåne hörde jag, att örten brukades till grönkål, vartill jag såsom medicus icke kan styrka, emedan hon, utom det hon är av Solani genere, även har en odorem virosum.

Rödlöken, som var sådd förleden vår, bröts nu av ovan roten och böjdes ned till jorden, att roten måtte växa tjockare.


381