Sida:Danska och norska läsestycken.djvu/59

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs

Keyser: Lege og Skuespil i Oldtiden.

47

og bleve idelig gjentagne af Hirdmændene, som, idet de afsang dem, sloge Kreds om Gjoglerne. Disse kom nu i stor Vaande og vare glade ved omsider at slippe ud.

EVENTYRFORTÆLLERE.

(Jørgen Moe, i Norske Folkelivsbilleder og i Norsk Folke-Kalender.)

Sagn- og Eventyrfortælling har i Aårhundreder udgjort og udgjer den Dag i Dag et af de Midler, hvormed Bønderne, især i vore Fjelddale, korte sig Tiden, naar ikke Arbeide eller religiøs Læsning sysselsætter dem. Begge de nævnte Arter af Overleverelse har sin Rod i Asatroen, og deres Indhold har været forplantet nedad fra Slægt til Slægt med en Troskab, som er forbausende og som maa synes uforklarlig for den, der ikke kjender vore Dalførers afsondrede Beliggenhed, deres spredte Gaarde og tynde Befolkning. Disse dybe, vidt adskilte Furer ind i Fjeldmassen synes som pløiede, for at en rig Grøde af Sagn og Eventyr, efter Oldmythernes Udsæd, der kunde opvoxe. Alligevel er nu Høsten tildeels overmoden, og medens Sagnet, der danner sig om Sted- og Naturforhold og knytter sig ti! Virkeligbedens Tildragelser, fortsætter sig, saalænge Oplysningen endnu staar paa et lavt Trin og Folkefantasien har Friskhed nok, begynder Eventyrfortællingen kjendelig at tabe sig. Det ægte Slags Fortællere, som »gjerne kunde fortalt et Bryggekar saa fuldt, at det havde rundet over«, eller som »kunde siddet oppe og fortalt fra Otte til Midnat fjorten Dage i Træk, og endda var ligesaa fulde, som da de tog paa«, ere nu rene Sjeldenheder; de ere gjerne »farne til Jorden ifjor, for to Aar siden« eller endnu længere tilbage. Men har man nogen Gang stødt paa en af disse, saa behover man da heller ikke at interessere sig særdeles

Overlevere! se eg. ofverlemnande o; (muntligt fortplaatad) beruttolse. forbause ffirvåtin. Dalfore dalgang. Host o: groda. overmoden ofvermogen. Trin steg o: standpunkt, kjendelig miirkbart. fortalt, af fortiOjle boratta. Otte (jfr. Ottesang) tidig inorgonsftind, otta. i Træk i rad. tage paa bdrja. S j Ol d onli e d raritet, af sj el d on sallsynt.