Sida:Dorian Grays porträtt 1948.djvu/58

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs
56
OSCAR WILDE

— Jag önskar, att det aldrig hade blivit upptäckt! utropade hon. — Våra flickor har numera inga utsikter alls. Det är för galet.

— Kanske, när allt kommer omkring att Amerika aldrig blev upptäckt, sade mr Erskine. Jag skulle vilja säga att det endast har blivit avslöjat.

— Å, men jag har sett prov på infödingarna, svarade hertiginnan. Jag måste medge att de flesta var rätt vackra. Och de klär sig väl. De tar allt från Paris. Jag önskar jag hade råd till det.

— Man säger att när goda amerikanare dör, kommer de till Paris, skrockade sir Thomas som ägde ett stort lager avlagda vitsar.

— Verkligen! Och vart tar alla dåliga amerikanare vägen? frågade hertiginnan.

— De reser till Amerika, mumlade lord Henry.

Sir Thomas rynkade pannan. Jag fruktar att er brorson har antipati för det stora landet, sade han till lady Agatha. Jag har rest genom hela Amerika och till på köpet i salongsvagnar som tillhörde direktörerna och som i dylika fall är ytterst artiga. Jag försäkrar er, det är rent bildande att resa där.

— Men måste vi verkligen se Chicago för att bli bildade? frågade mr Erskine i klagande ton. Jag känner mig inte mer vuxen den resan.

Sir Thomas viftade med handen. Mr Erskine av Treadley har världen på sin bokhylla. Vi praktiker önskar se, inte läsa om den. Amerikanerna är ett intressant folk. De är absolut förnuftiga. Jag tror det är det mest utmärkande för dem. Ja, mr Erskine: ett absolut förnuftigt folk. Jag försäkrar er, det finns inget nonsens i Amerika.

— Så gruvligt! utropade lord Henry. Jag kan för-