Sida:Drömmens uppfyllelse 1916.djvu/41

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

— 31 —

stadga min egen. Jag är inte säkrare i fråga om mitt eget utseende än om någonting annat. Just som jag kommit till den övertygelsen, att jag verkligen är ganska näpen, så blir jag så modfälld och tycker, att jag är en riktig fuling. För resten har jag en ryslig gammal morsmoster, som alltid brukar säga till mig med en beklagande suck: Ack, så söt du var, när du var liten och låg i vaggan. Konstigt, så barna kan förändras, när di växer upp! — Mostrar tycker jag om, men inte morsmostrar. Om ni nu är hyggliga och snälla, så säger ni åt mig ibland, att jag är söt. Då känner jag mig bättre till mods. Och jag ska gärna göra er samma tjänst tillbaka — det kan jag verkligen med gott samvete göra.

— Tack ska du ha, skrattade Anne, men Priscilla och jag är så fullt och fast övertygade om, att vi ser bra ut, att ingen behöver stärka oss i vår uppfattning. Så det besväret slipper du.

— Ack, du bara gör narr av mig. Jag vet, att ni tycker inom er, att jag är gräsligt inbilsk och fåfäng, men det är jag inte. Det finns sannerligen inte en gnista fåfänga i mig. Och aldrig skulle jag tveka att säga en annan flicka en liten vänlighet om hennes utseende, som kunde göra henne glad. O, så trevligt, att vi nu har blivit bekanta! Jag kom hit i lördags, och jag har längtat hem, så jag kunnat alldeles förgås. Jag vet ingen gräsligare känsla. Hemma i Bolingbroke är jag en ganska framstående person, men här är jag en ren nolla. Jag har riktigt hållit på att bli grubblande… Var bor ni nånstans?

— S:t Johannesgatan trettioåtta.

— Det var stiligt — jag bor ju bara om hörnet, vid Wallacegatan. Men jag tycker inte om mitt inackorderingsställe. Där är så tråkigt och dystert, och mitt rum vetter utåt en sådan avskyvärd gård, Det är den fulaste plats man kan tänka sig. Och inte tror jag, att alla kattor i Kingsport kan stämma möte där om nätterna, men hälften gör det alldeles säkert. Jag älskar kattor som ligger och spinner i soffhörn eller på en mattstump framför en trevligt sprakande brasa, men kattor på bakgårdar vid midnattstid är något helt annat. Den första natten jag låg här, grät jag hela natten, och kattorna satte i med de gräsli-