18
än två år, innan han i april 1663 begaf sig till Voorburg vid Haag och omedelbart därefter anträdde en längre resa till Amsterdam.
Det lugn Spinoza synes ha åtnjutit i Rijnsburg skulle icke följa honom till hans nya vistelseort. I Voorburg bodde han de sex åren 1663—1669 hos en målare vid namn Daniel Tydeman, som i den reformerta församlingen därstädes var de frisinnades ledare och språkrör. Ny kyrkoherde skulle tillsättas i församlingen, och Tydeman och hans anhängare petitionerade i detta syfte hos magistraten i Delft, som skulle tillsätta befattningen, om att erhålla den person de önskade. Genast inkommo de ortodoxa med en häftig motpetition, i hvilken det bland annat hette, att motpartens böneskrift författats af Tydemans hyresgäst, en viss Spinoza, till börden jude, men till sitt tänkesätt ateist och religionsföraktare, ett för det allmänna skadligt och farligt subjekt, hvilket många lärde män och predikanter kunde intyga. Ehuru Spinoza ännu icke i någon offentlig skrift antastat religionen, såg han sig likväl redan utskriken såsom ateist och utsatt för de obehag ryktet såsom sådan plägar bereda.
Samma år som han invecklades i tvisten om kyrkoherdebeställningen i Voorburg, råkade han äfven ut för en tidsödande brefväxling med en spannmålshandlare i Dortrecht vid namn Willem van Blyenbergh. Under sin vistelse i Rijnsburg hade Spinoza låtit sin vän Ludvig Meyer ombesörja utgifningen af en till undervisningsändamål i geometrisk form affattad framställning af Descartes’ Principia med ett förklarande bihang, Cogitata metaphysica. Denna bok hade Blyenbergh