Sida:En Nödig och Nyttig Hus-Hålds-Kok-Bok.djvu/34

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs
22
Soppa på allahanda slags Fisk.

corinter, mandel i rimsor, hel lök, men den tages sedan uhr, litet ättikia, litet socker och muskatblomma, litet safran och peppä.

Lök-Soppa på Sill.

Sedan sillen är kokad, skär skifwor och en rågbröds limpa, stek dem på halster och lägg dem på ett tenfat. Sätt tenfatet på ett fyrfat, och slå litet af samma spad som sillen är koka duti, på brödet som ligger på fatet, at det blir genom-blödt. Sedan tag sönderskuren lök, och stek den i smör när han är mjukt stekt, doch intet ät han blir brun, slå ätikia der på, och lät koka wäl ihop och rör deruti. Krama alt spadet wäl uhr brödet, häll det samma af. Lägg så sillen på brodet, och slå denna soppan öfweralt, så är det färdigt: Det ska ingalunda kokas på fyrfatet utan allenast stå warmt.

Soppa på Kräftor.

Tag 3. eller 4. Tiog kräftor, lät dem upkoka; sedan bräck af dem skalen, och lät någre wara hela, doch så at skalet kommer af dem, och det öfwersta skalet fylles. Tag en gädda af 3. eller 4. marcker, skär henne av, och sedan mitt i tu, skär ock kiöttet ifrån benen: lägg det sedan uti en castroll med godt smör, litet meyram, timian och små pettersilja, lät det swettas på elden, at det

war-