Hoppa till innehållet

Sida:En gammal stockholmares minnen Del 1.djvu/33

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
25
UTOMHUS.


grönskande krusbärsbuske, som växte ut från släta muren ofvanför porten, en lika vacker som ovanlig prydnad för ett hus vid denna äkta stadsgata. Huru busken kommit till var icke bekant, men den frodades i flera årtionden, till dess man vid en reparation af huset på 1870-talet ganska onödigt uppoffrade den.

I detta hus bodde på den tiden en guldsmed Flodin, som åtnjöt ett godt anseende för redbarhet och skicklighet. Af hans tre söner blef den äldste, Jean, den bekante bokhandlaren vid Malmtorgsgatan, hvars firma ännu finnes i Brunkebergs hotell. Den yngste är den kände bokförläggaren Sigfrid Flodin.

Huset där näst intill, n:r 52, ägdes på 1830-talet af grosshandlaren A. L. Lamm, som också var ägare till en bomullsfabrik i Maria församling. I vår tid äges detta hus af änkefru E. Lamm. Det var i äldre tider kändt under namnet Pärlan, och såväl öfver porten åt gatan som inne på gården sitter ännu en i sten uthuggen figur, som visserligen har tycke af ett päron, men också mycket väl kan tagas för en pärla.

⁎              ⁎

»Blomman i Brinken» fanns i huset snedt emot Pärlan, på andra sidan Tyska brinken, i kvarteret Morpheus, hvilket hus på 1830-talet ägdes af grosshandlaren C. G. Bäck, som också rådde om Finnboda vid Saltsjön med därtill hörande Beckbruket. Hans dotter Euphrosyne Wilhelmina gifte sig 1830 med den bekante orientalisten och skildraren af resor i Österlandet Jakob Berggren, kyrkoherde i Skällvik i Linköpings stift.