Hoppa till innehållet

Sida:En gammal stockholmares minnen Del 2.djvu/216

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
208
PÅ KEJSARDÖMETS TID.


Ville man ej betala i »location», måste man bekväma sig att stå i kö, och det kunde draga långt ut på tiden samt var ej ofelbart ledande till det man åsyftade. Utan risk vore att köpa af de biljettmånglare, som höllo sig utanför teatrarna samt hos någon närbelägen marchand de vin hade sitt lager och utbjöd biljetter till billigare pris än i biljettluckan. Det var »billets de faveur», som tilldelades personer till hvilka teatern stod i några förbindelser och med hvilka nog äfven författarna, åtminstone till en del, godtgjordes, bestående af en tolftedel af inkomsten för stycken på fyra och fem akter. För tre akter var det en adertondel, för en och två akter en tjugondel, allt detta sedan man först afdragit en elftedel brutto för de fattiga.

Fullt hus på Théâtre-Français gaf på den tiden 5,000 francs i inkomst. För ett stycke som uppförts hundra gånger fick författaren 25,000 francs, hvilket visserligen var några och tjugutusen francs mera än hvad Molière erhöll för t. ex. Le Festin de pierre, men nog är mindre än hvad nutiden skänker en lyckad dramaturg.

För några och trettio år sedan bevistade jag en föreställning i Théâtre-Français som gafs för fullt hus, då inkomsten var — ingenting, men det var under kommunens tid.

På uppdrag af dåvarande direktören för kungl. teatern i Stockholm, baron Eugène von Stedingk, var jag från 1860 nämnda teaters kommissionär i Paris, hvarigenom jag fann tillfälle att träget följa den franska scenens, förnämligast Théâtre-Français’s,